Özellikle, 05 Ekim 2021 tarihinde tahliyelerin tamamlanmasıyla saha tamamen bakanlığın kontrolüne geçti ve boşaltılan binaların tamamı yıkıldı. Emlak Konut kontrolünde gerçekleştirilen ihalelerin % 90'nı yani; 16 yapı adasının yeni yüklenici firmaları açıklandı. Fikirtepehaber.com olarak 1.Etapta 18 yapı adasında ki son durum, üstlenici tüm firmalar, 1. Etapta yapılması beklenen projelerin görselleri, ada ada blok sayıları ve gelinen son nokta hakkında bir araştırma yaptık. Yetkililerden aldığımız bilgiler ve Fikirtepe Platformu'nun katkılarıyla kaynağından elde ettiğimiz sonuçları bir liste halinde sizler için yayınlıyoruz.

Fikirtepe PLatformu Fikirtepe Son Durum Raporu 03 Mayıs 2021 tarihinde ilanen tebligatla başlayan tahliyeler 05 Ekim 2021 tarihinde tamamlandı. Tahliyeler sonrası boşaltılan binalarda hızla yıkımlar gerçekleştirildi. Yıkım ve sonrasında sahanın komple molozlardan temizlenmesiyle proje adalarının yeni yüklenicileri Emlak Konut tarafından tek tek ilan edilmeye başlandı. Yapılan tespitlerde ihalelerin hepsinin belli olmasına karşın kalan son 3 ve 9 numaralı iki adanın yüklenicisinin de bu hafta içinde açıklanması bekleniyor..

Fikirtepe 1. Etapta ihale edilen projelerde emsal kaç? İlk Plan notlarında 19 olarak duyurulan ancak daha sonra ki revize plan notlarında 18'e düşürülen proje yapı adalarının % 90 yani 16 tanesinin üstlenici firmaları belirlenerek kamuoyuna duyuruldu. Gelinen süreçte ruhsatı alınan 3 yapı adasında hafriyat ve inşaat çalışmaları başlarken, ağır geçen kış şartlarının akabinde diğer adalarda da ruhsatların alınıp, sahada çalışmaların hız kazanması bekleniyor.

Tahliyeler öncesi tapusu Hazineye geçen sahada Yeni Fikirtepe'nin imarı için artık geri sayım başladı. Yapılan çalışmalar ve sürecin geldiği noktayı iyi analiz edebilmek için Fikirtepe Platformu'nun hazırladığı son durum raporundan da faydalanarak, 1.Etapta hayata geçirilen 18 yapı adasının yani 1. Etabın son durumunu ele aldık. Fikirtepeliler yapılan emsalin kendisine yansıtılıp yansıtılmayacağını merak ederken, İhalesi yapılan Projelerin hepsinde kullanılan emsal oranının 5.52 olarak hesaplandığı ortaya çıktı.

Fikirtepe 1. Etap'ta ihalelerin % 90'nı tamam.. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2007’de kentsel dönüşüm alanı, 2013’te riskli alan ilan edilen ve binlerce ailenin çözümü için uzun süredir beklediği Fikirtepe bölgesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çalışmalara başladı. Fikirtepe bölgesine can suyu olacak “Yeni Fikirtepe” projesi için takribi 8 milyarlık yatırım gerçekleştirecek.

Plan çalışması ve İhale süreci tamamlanan 1. Etapta yapılacak proje de 60 bin kişinin barınması için 15 bin konut yapılması bekleniyor. İşte yeni numaralarıyla beraber 1. Etaptaki tüm proje adaları Haritada ihalesi belli olan ve yeni yüklenicisi açıklanmış olan proje adaları mavi henüz açıklanmamış olan adalar kırmızı olarak işaretlenmiştir.

Hangi adada kaç blok yapılacak, hangi firma ihaleyi ne kadar bedelle aldı? 1. Etapta yeni proje adalarında hangi ada hangi firmaya ne kadar bedel karşılığında verildi? Hangi yapı adasında kaç blok ne kadar emsal kullanılarak kaç metrekare olarak inşa edilecek? Yeni üstlenici firmalar kimler? Emlakhaberi.com olarak, yeni planda yapılması beklenen projelerin görselleriyle beraber tüm adalardaki blok sayılarını ve gelinen son noktayı sizler için yayınlıyoruz.

Henüz açıklanmayan son iki adanın, 3 ve 9 numaralı proje adaları haricinde, yüklenicisi belli olan diğer adaların emsal alanları, proje büyüklükleri , ihale bedeli, yapılacak olan blok sayıları ve adada imza almış eski firmalar ile yeni yüklenici firmaların isimleri aşağıdaki listede detaylı olarak listelenmiştir.

Görselleri büyütmek için üzerine tıklayın. Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Projesi içinde kalan ve henüz tahliye edilmemiş yapılara ilişkin 04.05.2021 tarihinde 150 gün süre verilerek ilanen tebligatlar yapılmıştı.

Son tahliye tarihi 01.10.2021 olarak belirlenen 1. Etaptaki tüm evler boşaltılarak hızla yıkımı gerçekleştirildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının talimatıyla 60 bin kişiye ve 15 bin konuta can suyu Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan olarak belirlenen; Kadıköy İlçesi, Fikirtepe ve Dumlupınar Mahalleleri ile Eğitim ve Merdivenköy Mahallerinin bir kısmını içeren yaklaşık 830.000 metrekare yüzölçümlü alanda yapılacak olan kentsel dönüşüm planı bölgenin sosyal, kültürel dokusuna da uygun olarak 2022 tarihinde başlayıp üç yılda tamamlanarak 2025 tarihinde tamamlanması bekleniyor.

Yetkililerden edindiğimiz bilgilre göre, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Özellikle iş başı yaptığı 1. Etap içerisinde hayata geçirdiği “Yeni Fikirtepe” projesi ile toplam 11.400 bağımsız bölüm üretmesi bekleniyor. tüm ihtiyacını kendi bünyesinde barındıracak olan, eğitim, sağlık, sosyal ve kültürel fonksiyonlarını karşılayacak donatı alanları ile konut ve ticaret üniteleri olacak şekilde inşa etmeyi planlıyor.

Fikirtepe Platformu'ndan edindiğimiz bilgilere göre bakanlığın Fikirtepe'de Emlak Konut üzerinden yaptığı ve ihale ettiği alanların hepsi 1.Etap içerisinde bulunmakta. 2. ve 3. Etaplarla ilgili henüz herhangi bir çalışma yada planlama bulunmamakta. Yapılan Plan notları sonrasından 2. ve 3. Etap beklenen Büyük İstanbul depremi öncesi yine kendi kaderine terk edilmiş durumda görünüyor. Konuyla ilgili haber çalışmalarımız ilerleyen süreçte güncellenerek devam edecektir.