Propin tarafından üçer aylık dönemler halinde hazırlanan ve İstanbul’da öne çıkan 12 ofis bölgesinin incelendiği İstanbul Ofis Pazarı Genel Bakış” raporunun 2020 yılı dördüncü çeyrek sayısının ortaya koyduğu sonuçlara İstanbul’da ofis pazarı pandeminin olumsuz etkisiyle kira değerleri bakımından son 10 yılın en düşük seviyelerini gördü.

Beşiktaş, Zincirlikuyu, Etiler, Esentepe, Gayrettepe, Levent, Zincirlikuyu ve Maslak gibi önemli iş bölgelerdeki A Sınıfı ofis binalarındaki kira ortalaması 2019’da metrekare başına 32.9 dolar iken 2020 yılı sonunda neredeyse yarı yarıya düşerek 15.8 dolara geriledi.

Kağıthane, Güneşli, Sefaköy, Yenibosna ve Ataköy’ü kapsayan bölgelerde A sınıfı ofis binalarındaki aylık metrekare kira bedeli 19.9 dolardan 10.4 dolara indi.

Anadolu Yakası’nda Kozyatağı, Ümraniye, Ataşehir, Kavacık ve Maltepe gibi merkezi iş alanının dışında kalan ofis binalarında ise 11.5 dolara gerileyen kira bedelleri son 10 yılın en düşük seviyesini gördü.

Kiralık ofisler neden düşüyor bunun başlıca sebepleri nelerdir ? Ofislerin yapılış şekillerinden kaynaklı sebepler varmıdır ? Yeni inşa edilen ofisler neden doğa ile barışık yeşil bina sartifikalarına sahip özellikler barındırmıyor ?