Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını sonrasında spor salonu, sauna, oyun alanları, kafeler ve restoranlar gibi insanların toplu olarak vakit geçirdiği birçok alan kamu kararıyla geçici olarak hizmete kapatıldı. Sitelerde yaşayanlar bu alanların kullanımı ve giderleri karşılığında belirli tutarlarda aidat ödüyor. EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, bu tip ortak alanların kapatılmasıyla site aidatlarını oluşturan personel giderleri, sigorta gibi giderler sabit kalsa da, ortak alan harcamaları azalınca konut sahiplerine yüzde 10-15 oranında indirim olarak yansıdı. Sitelerdeki ticari alanların ve sosyal tesislerin kapatılmasıyla beraber kullanılan elektrik, doğalgaz ve su da azalmış oldu. Site yönetimleri de yaşanan bu düşüşü site sakinlerine yansıttı.

İstanbul’da en pahalı aidatı Beykoz, Sarıyer, Başakşehir ödüyor

İstanbul’da en fazla aidat toplanan ilçeler Sarıyer, Esenyurt, Beykoz, Kadıköy, Küçükçekmece ve Bağcılar’da toplanıyor. EVA Gayrimenkul Değerleme’ye göre, nüfusu fazla olan Esenyurt, Pendik, Bağcılar gibi ilçelerde aidat miktarlarının toplam anlamda fazla olması normal. Esenyurt gibi ilçelerin dışında Sarıyer, Kadıköy, Beykoz gibi yerlerde aidat birim fiyatının yüksek olmasından kaynaklı yüksek miktarlarda aidat toplanıyor. İstanbul’da en düşük aidatı ödeyen ilçe ise Fatih. Bunun dışında en pahalı aidatı ise sırasıyla Beykoz, Sarıyer, Başakşehir ödüyor.

Aidatlar En yüksek 2 bin 200 En Düşük 125 lira

İstanbul'da markalı konut projelerinde 100 metrekarelik daireler için ödenen ortalama aylık aidat bedeli 320 lira olurken, 125 liradan başlayan tutarlar 2 bin 200 liraya kadar çıkıyor. 100 metrekarelik daire başına ödenen ortalama aylık aidat tutarında en yüksek rakam 950 lira ile Şişli'de görülürken, onu 920 lira ile Beşiktaş, 525 lira ile Kağıthane takip ediyor. Söz konusu rakamın en düşük olduğu ilçeler ise 125 lira ile Silivri, 190 lira ile Beylikdüzü, 200 lira ile Büyükçekmece olarak sıralanıyor.

Ev almadan önce aidatları araştırın ve öğrenin

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü, Cansel Turgut Yazıcı, “Ev almadan önce apartman aidatlarının araştırılması gerekiyor. Özellikle markalı konut projelerinde aidat ücretleri tekil apartmanlara göre çok daha fazla olabiliyor. Bu nedenle satılık veya kiralık daireler incelenirken aidat ücretinin bütçemize uygun olup olmadığını öğrenmeliyiz.” Dedi.

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık Hakkında:

EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlık AŞ, gayrimenkul sektörün uzman isimleri tarafından 2008 yılında kuruldu. EVA, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından yetkilendirilen Değerleme Şirketlerinden olup ayrıca, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından finans kurumlarına, “gayrimenkul, gayrimenkul projesi veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların değerlemesi” hizmet verme yetkisine sahip şirketler arasındadır. Ayrıca uluslararası bir kurum olan RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors) tarafından Türkiye’de “Regulated by RICS” olarak ünvanı verilen ilk kuruluştur.

EVA Değerleme’nin kendi alanında 22 adet uluslararası ödülü bulunmaktadır. Finans piyasaları konusunda dünyanın önemli otoritelerinden Euromoney Yayın Kurumunun lider dergisi olan Euromoney Magazine her yıl dünyanın birçok ülkesinde çeşitli kategorilerde en başarılı kurumları bilimsel bir çalışma ile belirlemektedir. EVA Değerleme, 2011 senesinde Euromoney tarafından Değerleme Konusunda Türkiye En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması, 2013 senesinde Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde, 2014 senesinde ise “Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Araştırma Firması" ödülüne, 2016, 2017 ve 2018 senelerinde tekrar Türkiye’nin En İyi Danışmanlık (Best Real Estate Advisory-Overall), En İyi Araştırma (Research) ve En İyi Değerleme (Valuation) Firması ödüllerinde layık görülmüştür. Ayrıca uluslararası International Property Awards, EVA Gayrimenkul Değerleme Danışmanlığı 2013-2014 senesi ödüllerinde "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" ve "Avrupa'nın En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması"; 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017, 2017-2018 ve 2018-2019 senesinde ise arka arkaya tekrar "Türkiye’nin En İyi Gayrimenkul Danışmanlık Firması" olarak seçmiştir. Tüm bu ödüller yanısıra 2017 senesinde Global Brands Magazine tarafından “Best Property Appraisal Company, Turkey 2017”, 2018 senesinde tekrar Global Brands Magazine tarafından “Most Innovative Real Estate Valuation Brand, Turkey,2018 ödülüne layık görülmüştür.