Konut kredisi faizlerindeki artışla birlikte eylül ayında sektörün büyük bir durgunluğa girmesine neden oldu. İpotekli konut satışlarında büyük düşüş yaşandı.

Durgunluğun aşılabilmesi için sektör temsilcileri sıfır konut satışlarına özel yeni kredi kampanyası ve faiz indirimi çağrısı yaptı. 

Konut kredisi faiz oranında psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 1 seviyesinin hızlı aşılınca krediyle ev sahibi olmanın avantajı ortadan kalktı. Sektörde yaşanan yoğun talep sona erdi. 

BİRİNCİ EL KONUT SATIŞLARI İÇİN GEREKLİ

İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım haziran ve temmuz aylarında kamu bankalarının başlattığı düşük faizli konut kredisi desteği ile inşaat ve gayrimenkul sektörünün ayakta kalmayı başardığını söyledi. Durbakayım, devletin bu süreçte sektörün yanında yer aldığını hatırlatarak, sektörün faaliyetlerine devam edebilmesi için birinci el konut satışlarına uzun süreli bir destek kredisi ihtiyacı olduğunu belirtti.

Durbakayım, birinci el konut satışı kredisi için verilen desteğin doğrudan reel sektöre aktığını belirtti.

İNDER Başkanı Durbakayım şöyle konuştu: "Birinci el konut satışının artması inşaat sektörüne aktarılmak istenen ‘can suyunun’ gerçek hedefine ulaşması anlamını taşıyor. Devam eden projeler kapsamındaki arzın karşılanması olarak değerlendirdiğimiz satışlar, sektördeki finansal dengelerin yerine oturmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla birinci el konut satışı olarak sektöre aktarılan krediler; inşaat firmalarının banka kredilerinin kapatılmasında, yaklaşık 250 yan sektörden kullanılan mal ve hizmet alımında, gerçekleştirilen konut üretiminde istihdam edilen çalışanlara aktarılıyor ve vergi gelirlerini artırıyor."

Sıfır konut kredisi desteğinin bir çok sektörde çarkların dönmesini sağladığını belirten Durbakayım Türkiye ekonomisinni tekrardan eski güçlü haline kavuşabilmesi ve ekonomide çarkların dönmesi için devlet bankalarının vermiş olduğu kredi paketlerine özel bankalar ve finans kuruluşlarının da destek vermesi gerektiğini söyledi.