İnşaat sektörü uzun süredir maliyet endeksinde yaşanan kriz nedeni ile zorlu günler geçirirken yaşanan sıkıntılar yeni ihale ilanlarına da olumsuz yansıyor. Müteahhitler gelen zamlar nedeni ile önlerini görmekte zorlandıkları için yeni ihalelere daha temkinli girmeye çalışırken açılan ihaleler yetersiz teklif ya da yüksek fiyatlı teklifler nedeni ile iptal ediliyor. 

Yaşanan sorunlar dolar kurunun yeniden yükselişe geçmesi ile biraz daha artarken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açılan okul ihaleleri de yaşanan süreçten olumsuz etkilendi. Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden açıklanan verilere göre MEB tarafından yeni okul inşası amacı ile açılan 114 ihale ve bu ihaleler kapsamında inşa edilecek olan 183 okulun ihalesi iptal edildi. 

OKUL İNŞAATLARI MALİYET KURBANI OLDU! 

Okullaşma oranını arttırmak amacı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni okul inşaat ihaleleri açılmaya devam ederken 1 Ocak-12 Mayıs 2022 tarihleri arasında bu amaçla yapılan 114 ihalenin iptal edildiği duyuruldu. Bu ihaleler kapsamına 183 okulun inşa edilmesi amaçlanıyordu. 

İptal edilen ihalelerden 37 tanesi teklif fiyatı çok yüksek olduğu için, 76 tanesi ihaleye teklif veren isteklinin olmaması, 1 ihale ise ihaleyi alan firmanın sözleşmeyi imzalamaması nedeni ile hayata geçirilemedi. En fazla okul yapımı işinin iptal edildiği il ise İstanbul oldu. Müteahhitler ek fiyat farkı ve fesih hakkı için uzun süredir mücadele veriyordu.