Etkili bir şekilde hazırlanan özgeçmiş sayesinde işveren, kişinin iş için ne kadar istekli olduğu kanısına varmalıdır. Özgeçmiş hazırlamak isteyenler cvhazirlama.cool sitesini ziyaret ederek kendilerine en uygun şablonlarla kısa sürede etkileyici bir cv hazırlayabilirler.

Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş hazırlamada üç yol bulunmaktadır. Bunlardan birincisi, kişinin kendi hazırladığı özgeçmiş ile ilgili yerlere başvurmasıdır. İkincisi ise başvurulan kurumun göndermiş olduğu özgeçmiş formunu doldurmak ya da bu işlemi bir web sayfası üzerinde gerçekleştirmek olarak belirtilir. Üçüncü yolda kariyer siteleri tarafından hazırlanmış özgeçmiş şablonları ve cv örneklerinden birinin tercih edilmesi ile iş başvurusunda bulunmaktır. Üçüncü yol ile cv hazırlamak isteyenler cvhazirlama.cool sitesinden iş alanlarına uygun olan en iyi cv'leri bulabilirler.

Özgeçmiş Hazırlamada Dikkat Edilecekler

Özgeçmiş hazırlarken bazı hususlara dikkat etmek işe alınma aşamasında etkili olmaktadır. Bunların başında özgeçmişin çalışılmak istenilen pozisyon ve alanla ilgili olması gelir. Özgeçmişte yer alan kişiye ait bilgilerin doğru olması gerekir. Kişi kendinden, bilgi ve becerilerinden bahsederken abartıya kaçmamalıdır. Cv uzun ya da kısa olmamalı gerekli bilgilere yer vermelidir. Özellikle vurgulanmak istenen yerlerde anahtar kelimeler kullanılmalıdır.

Cv'de yer alan unsurlardan biri de fotoğraftır. Cv'ye eklenecek fotoğrafın son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekir. Cv'de beyaz A4 boyutunda kaliteli bir kağıt ve yazı tipi olarak da Times New Roman ya da Arial kullanılmalıdır. Başlıklar büyük harfle ya kalın ya da italik olarak yazılmalıdır. Sayfa düzenine dikkat edilmeli başlıklardan sonra boşluk bırakılmalıdır. cv hazırlama özen gösterilmesi gereken bir iştir. Bu nedenle anlatım belli bir sıra dahilinde ve maddeli bir şekilde olmalıdır. Somut verilerin anlatıma eklenmesi cv'nin kanıtlanabilirliği açısından oldukça önemlidir.

Özgeçmişte Neler Bulunur?

Özgeçmişlerde bulunması zorunlu olmayan unsurlardan biri de fotoğraftır. Fotoğraf sayfanın en üstünde sağda ya da ortada yer alır. Özgeçmişlere eklenecek olan fotoğrafın arka fonunun düz ve açık renkte olması tercih edilir. Fotoğraftaki yüz ifadesinin abartılı olan unsurlardan uzak sade bir tebessüm ifade etmesine dikkat edilmelidir. Fotoğrafın altında ad- soyad, adres, telefon, e-posta yazılmalıdır. Kişisel bilgiler özgeçmişlerde bulunması gereken temel bilgilerdir. Bu bilgiler: Doğum tarihi ve yeri, medeni hali, askerlik durumu, uyruğu ve sürücü belgesi şeklindedir.

Özgeçmişteki En Önemli Bölüm: İş Deneyimi

Özgeçmişin en önemli bölümü iş deneyimlerinin yer aldığı kısımdır. İşverenler işe alınacak elemanın başarılı olup olamayacağına iş deneyimlerine bakarak karar vermektedir. Bu nedenle iş deneyimleri yazılırken çalışılan işletmenin adı, çalışma tarihleri, çalışılan pozisyon ve unvan gibi bilgilere yer verilmelidir. İş alanında elde edilmiş başarılar nesnel verilerle aktarılmalıdır. Ayrıca varsa yabancı dil bilgisi ve düzeyi de belirtilmelidir.

Özgeçmişte Bulunan İlgi Alanları

İşverenlerin işe alınacak kişi hakkında bilgi sahibi olduğu bölümlerden biri de ilgi alanlarıdır. Kişinin ne kadar girişimci bir kişiliğe sahip olduğunu gösteren ilgi alanları hakkında doğru bilgilere yer verilmelidir. Kişi gerek işle gerekse de başka alanlara ait olan hobilerine bu bölümde yer vermelidir. Katılan seminerler ve kurslar varsa bunların yazılması gerekir. Referanslarda işvereni etkileyen unsurlardır. Güven duyulan bir kişi tarafından işverene tavsiye edilmek işe alım aşaması için iyi bir avantajdır. Cv'lere referans veren kişi ya da kişilerin ad- soyad, unvan ve telefon bilgileri yazılmalıdır.

Özgeçmiş Hazırlarken Unutulmaması Gerekenler

Özgeçmişlerde başlık kullanılmamalıdır. Özgeçmiş olduğu zaten belli olduğu için bu gereksiz bir eylemdir. İşe alınmak istenilen pozisyonla ilgili olan en güçlü yönlere özgeçmişin ilk yarım sayfasında yer verilmelidir. Bunları yazarken uzun cümle ve paragraflardan uzak durulmalıdır. Bu bilgileri üçüncü kişi ağzıyla ifade etmek gerekir.

Özgeçmişlerde ters kronolojik sıraya dikkat edilmesi gerekir. Kişiye ait bilgiler ifade edilirken en güncel olandan başlanarak eskiye doğru gidilmelidir. İmla kurallarına dikkat ederek hata yapmamaya çalışılmalıdır. Yanlış bilgi vermekten kaçınmak işverenin güveninin zedelenmemesi bakımından önemli bir husus olmaktadır. Kişinin adı ve soyadının olduğu bir e-posta adresine sahip olması önemlidir. Daha önce özgeçmiş hazırlamamış kişiler cvhazirlama. cool sitesinden bu konu hakkında destek alarak son derece iyi hazırlanmış bir özgeçmişe sahip olabilirler.