Anadolu yakasındaki en dikkat çekici kentsel dönüşüm olarak 8 yıl önce harekete feçilen Fikirtepe'deki 'enkazı' devlet kaldıracak. 8 yıldır tamamlanmayan dönüşümü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üstlendi. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 60 bin mağdurun olduğu semtte yarım kalan inşaatların bakanlık, TOKİ ve Emlak Konut eliyle tamamlanacağını söyledi. Kurum, Fikirtepe'deki hak sahipleri temsilcileriyle Kozyatağı'ndaki bir oteldeki toplantıda bir araya geldi. 

Bakan Kurum toplantıda özetle şunları söyledi: 

*Kimi yerlerde de bitmiş olan bölgelerin civarında yıkılmayan binalar sebebiyle gerekli altyapı hizmeti de verilemeyecek durumda. Yollar ve altyapı bu kapsamda yapılamıyor. İskan ruhsatı alan bazı proje adalarında hayat başladı ancak insanlarımız, vatandaşlarımız, komşularını göremiyor. Birçok yerde de sözleşmeler yapıldı ancak istenilen seviyede inşaatlar belli nedenlerden dolayı başlatılamadı veya başlatılsa bile istenilen seviyede ilerleme yaşanamadı.

İŞİNİ YAPMAYAN MÜTEAHHİTLE SÖZLEŞME TEK TARAFLI FESH EDİLECEK

Önce mevzuatta devrim niteliğinde adımlar attık. Ülkemizde tıkanan tüm dönüşüm süreçlerini aşmak adına, Fikirtepe'deki problemleri aşmak adına vatandaşımıza, işini yapmayan müteahhitle arasındaki sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih hakkı verdik. Bakanlığımızın aciliyet arz eden yerlere re'sen uygulama yapmasının önünü açtık." diye konuştu.

ELİMİZİ TAŞIN ALTINA KOYDUK

Fikirtepe'de 7 proje adasındaki hak sahipleri tarafından Bakanlığa yüzlerce sözleşme feshi başvurusu yapıldı. Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla Fikirtepe'nin artık terkedilmiş bir yer olarak değil örnek bir şehircilik başarısı olarak anılması için devletimiz elini taşın altına koymuştur. Yol haritamızı artık belirledik ve ete kemiğe bürünecek şekliyle sürecimizi yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın umutla beklediği inşaatla ilgili, yapımla ilgili, süreçle ilgili destek talepleri karşısında, bakanlık olarak, TOKİ Başkanlığımız ve Emlak Konut eliyle inşaatların yapım sürecine giriyoruz.

MÜTEAHHİT FİRMALARDAN TEMİNAT ALINACAK

Bu noktada Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz bünyesinde sürecin tamamını yürütecek, uygulamaları da yine Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz eliyle yapacağız. Bugün itibariyle 40 yapı adasında, ki bu adalardan bir kısmı işine başlamış, bir kısmı yarım kalmış, işlerine başlayan firmalardan teminat alacak, kendilerine 1 ay süre vereceğiz. 1 aylık süre içerisinde projelere başlamazlarsa, Bakanlık olarak bu fiilen başlamış, inşaatı devam eden projelere de biz başlayacağız ve inşallah aşamalı olarak 3 yıl içerisinde yeni yuvalarınızı, sağlam konutlarınızı sizlere teslim edeceğiz. 

KONUTLARI DEVLET GÜVENCESİ İLE YAPACAĞIZ

Hiç başlamamış, herhangi bir anlaşma yapmamış, sözleşme imzalamamış, yıkılmamış adaların da planlarını revize etmek suretiyle, aralık ayında yeni planları askıya çıkaracağız. Ocak ayında inşallah uygulamasıyla birlikte tamamlayıp ardından yıkım sürecine başlayacağız. İhale süreci de eşzamanlı olarak gidecek ve inşallah ocak ayı itibarıyla ihaleleri yapıp, şubat, en geç mart ayında inşaata fiilen sahada başlamış olacağız. Konutlarınızı, devlet güvencesiyle biz yapacağız.

5 MİLYAR TL'YE MAL OLACAK

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Terk edilmiş, inşaatı yapılmayan, temeli atılmış ama devam etmeyen projeleri biz başlatacağız. 60 bin vatandaşımızı doğrudan ilgilendiren Yeni Fikirtepe Projesi'nin yatırım değeri yaklaşık 5 milyar lira olacak 1,5 milyon metrekare inşaat alanını kapsayan projeyi inşallah hızlı şekilde başlayıp etaplar halinde vatandaşlarımıza teslim ediyor olacağız." dedi. 

Alanda 5 bin konutun yıkım sürecini beklediğini kaydeden Kurum, "İlk önce alanda 15 bin konutu tüm altyapılarıyla beraber - 15 bin konut içerisinde bir kısmı yapılaşmış - 10 bin yeni konutun inşasını başlatmış olacağız. Proje bilgilendirme ofisimiz 7 gün hizmet verecek. Yine bu süreçte kira yardımlarını, bizim başlattığımız, yürüttüğümüz projelerde Bakanlığımız Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğümüz bünyesinde veriyor olacak." diye konuştu.

KONUT ALANLAR NE OLACAK?

Bakan’ın düzenlediği toplantıya katılan Yeni Fikirtepe Kentsel Dönüşüm Gelişim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Engin Akgüzel, BirGün gazetisine yaptığı açıklamada yaşanan gelişmeyi olumlu karşıladıklarını söyledi. Akgüzel, şöyle konuştu: “Bu süreçte sadece arsa sahipleri değil, bu projelerden ev alan ve çoğu emekli ve memur olan tüketicilerinde mağdur edilmemesi de bizler için çok önemli. Bakan Bey’in açıklamasından sonra yüzlerce konut alan mağdur vatandaş bizleri arayarak, kendi durumlarını sorarak sürecin nasıl işleyeceğini öğrenmek istemekte.”

MÜTEAHHİTLERDEN TAHSİL EDİN

Akgüzel, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu konu ile ilgili bizlere Bakanlık tarafından bir açıklama yapılmadı, önümüzdeki süreçte bu mağduriyetlerin de giderilmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz. Öncelikle yarım kalan ve satış yapılan ama tamamlanamayan projelerden elden edilen gelirlerin müteahhitlerden tahsil edilmesi ve bu müteahhitlere bir fatura çıkarılmasını da talep etmekteyiz.”