İstanbul’a yoğun göç veren iller en son yerel İstanbul seçiminde aklımıza gelmişti. İlleri ziyaret edenler, İstanbul’da göç veren illerin bulunduğu bölgelerde kamp kuranlar seçimlerin gündemine oturmuştu.


 Ben her zaman şehirlerin ekonomik gelişmesini, kültürel geriliğini ve dinamizmini göçlere bağlarım…. hatta “niteliksiz göçlere“

 

İstanbul’un 3’de 1’ini oluşturan Sıvas – Tokat – Malatya – Erzurum – Erzincan – Ordu – Giresun – Samsun – Trabzon- Sinop illerinin İstanbul ile hemşehri il kategorisine alınması öneriyorum.

 

İstanbul’un 39 kardeş şehirlerinin 19’u Asya, 11’i Avrupa, 4’ü Amerika ve 5’i de Afrika kıtasındandır. Kardeş şehir mantığında HEMŞEHRİ ŞEHİR kavramı oluşturulmalıdır.

 

Bizim gibi Karadeniz’den İstanbul’a göç etmiş İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ekrem İmamoğlu nasıl değerlendirir, bilemiyorum ancak İBB’de yıllardan beri yoğun göç vermiş 10 il ile ortak işbirliği – proje masası oluşturulmalıdır.

 

Kent Kimliği; İstanbul’da 10 memleketin ağırlıklı yerleşim haritası tekrar değerlendirilmeli, Bu haritalar ile bu yerleşim bölgelerinde “YÖRE PAZARLARI“ kurulmalıdır. Bu pazarlar İstanbul’a farklı bir ekonomi ticaret ve ziyaret döngüsü getirebilecektir.

 

Örneğin İstanbul’un en kalabalık ilçesi Bağcılar’da ve Ataşehir, Bahçelilevler, Beşiktaş, Çekmeköy, Kağıthane, Maltepe, Pendik, Sarıyer, Sultangazi, Şişli ve Ümraniye’de en fazla Sivaslılar … Avcılar, Başakşehir, Çatalca, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Sancaktepe ve Silivri’de en fazla Tokatlılar … Bakırköy ve Esenler’de Malatyalılar… Sultanbeyli ve Arnavutköy’de Erzurumlular… Kartal’da Erzincanlılar.., Şile’de  Ordulular…. Beykoz, Beyoğlu, Eyüp ve Tuzla’da Giresunlular… Beylikdüzü, Güngören’de  Trabzonlular yoğunlukta yaşamaktadır…

 

İBB öncülüğünde Memleketli İş adamları, sanayici ve sivil toplum örgütleri İstanbul ile memleketleri arasında köprü oluşturacak projeler geliştirmelidirler.

 

Bu gelişmeler ile Tersine Göç dalgaları başlatılabilecektir. Günümüz Türkiye’sinde yıllardan beri Göç veren iller, yıllar içinde gelişme trendlerine girmiştir.

 

Karşılıklı Geliştirilecek projeler ülke ekonomisine, iş gücüne, tarım döngüsüne, Hemşeri Şehirlerin iç turizmine önemli katkılar sağlayacaktır.

 

Memleketimde bir evim olsun; mantığı ile geliştirilecek projeler bölge gayrimenkul pazarlarına pozitif etki yaratabilecektir.

 

Önerilerimin amacı; İstanbul mozaiğinde memleketlerinden kopmuş nesillere memleket bilinci aşılayarak, gençlerin yöresel girişimci ruhlarını geliştirmek… geriye dönüş bilinci oluşturmaktır.