Korenavirüs Salgını nedeniyle hepimiz eve kapandık. Düzenli işi olanlar evlerinden çalışmaya kaldığı yerden devam ederken aynı şey serbest çalışanlar için geçerli olmayabiliyor. Bu yazımızda girişimciliğin temellerinin atıldığı evlerden ‘nasıl para kazanılır’ onu anlatacağız.





Burada ihtiyaç olan en önemli şey bilgisayar, akıllı telefon ve tabiki internet. Ama ‘ben akıllı telefonumu zaten bilgisayar gibi kullanabiliyorum’ diyorsanız ekstra masraf yapmasanız da olur.





YETENEĞİNİ KEŞFET





Evden para kazanmanın birinci kuralı ‘dünyanın artık dijital bir köy haline geldiğini’ unutmamanız. Bu da şu demek: Nerede olursanız olun yaptığınız bir girişimi dünyanın her yerine tek bir tuşla duyurabilirsiniz. İşte biz de bunun nasıl yapılacağını en basit şekilleriyle ifade etmeye çalışacağız.





İşe hangi alanlarda iyi olduğunuzu belirlemekle başlamalısınız. Örneğin çok iyi dikiş nakış yapıyorsunuzdur ya da çok iyi şarkı söylüyor, resim yapıyorsunuzdur... Ne olursanız olun yeteneğinizden para kazanabileceğinizi unutmayın.





ETSY web sitesi





ABD merkezli bu site özellikle kadınların el emeği işlerinin satıldığı çok özel bir platform. Her şey orijinal olduğu için ürün fiyatını siz belirliyorsunuz. Yani 10 liraya mal ettiğiniz bir işlemeyi 50 dolara satabiliyorsunuz. Satış için platformda mağaza açmanız gerekiyor.





Bu tamamen ücretsiz. Sitenin dili İngilizce ama bunu dert etmenize de gerek yok. Anında kusursuz çeviri yapan onlarca uygulama var. Etsy’de en çok satılan ürünler takı, aksesuar, kıyafet, ev dekorasyonu gibi parçalar. Şu sırada ekonomi dursa da salgın bitince bu platform büyük fırsat sunacaktır.





UDEMY web sitesi





Tasarımdan fotoğrafçılığa, pazarlamadan kişisel gelişime kadar 10 binin üzerinde online kursun verildiği bu platformda siz de uzmanı olduğunuz bir alanda eğitim verip para kazanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken eğitim videolarınızı çekip kendi kursunuzu oluşturmak.





Bu site uluslararası olduğu için dünyanın her yerinden katılımcılara da ev sahipliği yapıyor. Yani eğitimleriniz İngilizce de olursa ekstra avantaj kazanabilirsiniz.





YAZI YAZIN





Makale yazarak para kazanmak isteyenler ister kendi web sitesini açabilir isterse başka sitelere içerik satarak para kazanabilir. Bunun için Bionluk, Sadeceon,Makaleyaz gibi platformları deneyebilirsiniz. Siteden bulduğunuz müşteriler, size belirli konular veriyor, siz de bu konular hakkında özgün yazılar üretiyorsunuz.





Müşterinin isteğine göre de yazının uzunluğu belirleniyor. Tabi yazı yazarken noktalama işaretlerine, anlam bütünlüğüne ve anlatım bozukluklarına son derece dikkat etmeniz gerekiyor.





YOUTUBE KANALI





Youtube, dünyanın en büyük video platformu. Burada yaptığınız işle popüler olup, binlerce kişi tarafından takip edilirseniz inanılmaz paralar kazanırsınız. İşte içinizdeki yeteneği burada ortaya çıkarmanız gerekiyor. Bir başka değişle içerik üreteceksiniz.





Örneğin ‘ekonomi’ ya da ‘matematik’ insanlara genelde karmaşık gelir. Bunu en basit dille ve içerisine eğlendirici unsurlar katarak anlatırsanız büyük ilgi çekebilir. Tabi tanınmak ve işinizin ustası olduğunuzu anlatmanız için onlarca video çekmelisiniz.





İzlenme süreniz 4000 saate geldiğinde ve abone sayınız 1000 olduğunda, Youtube’tan ve başka markalardan reklamlar almaya ve para kazanmaya başlayabiliyorsunuz. Evde geçen bu günlerde altyapıyı oluşturun.





KAZANDIRAN YORUM





Bu uygulamaya kaydolarak kendinize uygun görevleri seçip oturduğunuz yerden para kazanabiliyorsunuz.





Görevlerden bazıları şöyle:





Google haritalara yorum yapmak, Google Play Store uygulamalarına yorum yapmak, anket doldurmak, Youtube videolarını beğenip yorum yapmak, herhangi bir uygulamada vakit geçirmek. Görev bittikten sonra aldığınız ekran görüntüsünü ‘görev kanıtı’ kısmından ilgili yönlendirme ile uygulama yöneticisine gönderiyorsunuz. Sonra ise paranız hesabınıza yatıyor.





EVLERE İŞ





evlereis.net, dışardan parçabaşı iş vermek isteyen herkesi aynı çatı altında buluşturuyor. Aynı isimle mobil uygulaması da olan platformda bölgenize en yakın ilanı tıklayarak işi alıyorsunuz ve istendiği zaman da teslimat yapıyorsunuz.





Alacağınız ücret yaptığınız işe göre aylık 5 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Platform, her iki tarafın da anlaşmazlığa düşmesi durumda aracı rolü de üstleniyor. Salgın döneminde piyasalar durduğu için platformda ağırlıklı olarak dantel ve takı gibi işler ağırlıkta.





Murat Gülderen/Posta