Perakende dünyasında ürün kadar ambalaj da tüketicinin kararını etkiliyor. Gıda ve tüketici ürünleri şirketleri hem yaratıcı hem de çevreci ambalajlarla yarışıyor. Dünyanın en yeni ürün ambalajlarına ev sahipliği yapan FESPA, yılın en iyi ürün paketlerini sıralıyor…





Son yıllarda ürün paketlemesi, tasarımları ve kullanılan malzemeler perakende dünyasında daha önemli bir konuma geldi. Markalar market rafları içerisinde ürünlerinin görünürlüğünü artırmak ve tüketiciyi kendine çekebilmek için yarışa girdi. Tasarımın yanında çevre faktörü de paketlerde kullanılan malzemeleri değiştiriyor. Markalar karton, oluklu ve etiket gibi kâğıt bazlı ambalaj ürünlerinden, cam, alüminyum ve plastiğe kadar olabildiğince sürdürülebilir ambalajlar sunuyor. 





Dünyanın en büyük baskı sistemleri fuarı olarak ambalaj dünyasındaki tüm yeniliklere ev sahipliği yapan Global Baskı Federasyonu FESPA, yılın en iyi ambalaj uygulamalarını sıraladı:





1 - İçi görünen ambalaj





Tasarımcı: Mondi Kenobel





Mondi Group’un bir parçası olan Türk ambalaj üreticisi Mondi Kalenobel, dondurma devi Oexmann için zorlu bir projeye imza attı. Mondi Kenobel, tüketicilerin paketinin içerisini görmelerini sağlayan plastik pencereli dondurma ambalajları üretti.





2 - Domates meyve mi sebze mi?





Tasarımcı: Kraft Heinz





Küresel gıda markası Kraft Heinz, 2018 yılında sınırlı sayıda şişeyi tanıtarak Dünya Domates Günü'nü kutlarken, bir domatesin meyve mi yoksa sebze mi olduğu konusunda bir tartışma başlattı. Tasarımlardan birinde “Domates Meyvelerinden Üretilen Ketçap” diğerinde “Domates Sebzelerinden Yapılan Ketçap” yazıyordu. Kim kazanır? Seçimi tüketicinin kararına bıraktı…





3 - İlk yüzde 100 geri dönüşümlü şişe





Tasarımcı: Danone / Aqua d’Or





Danone'a ait Aqua d’Or, Danimarka'da %100 geri dönüştürülmüş petten yapılmış baskılı bir şişeyi geliştiren ve piyasaya süren ilk içecek şirketi oldu.





4 - Tekrar kullanılabilen paket





Tasarımcı: Nestle / Loop





Nestle, Häagen-Dazs marka ürünleri için Loop firması ile ortak bir projeye imza atarak ambalajları yeniden kullanılabilir hale getirdi. Hazırlanan ambalajı tekrar toplayan Loop firması ambalajları tekrar temizleyip bir dahaki sefere tekrar kullanılabilir duruma getiriyor.





5 - Plaj çöplerinden şampuan





Baskı Merkezi: Procter & Gamble





Tüketici ürünleri devi Procter & Gamble, şampuan markası Head & Shoulder için %100 geri dönüşüm malzemeden üretilen yeni bir şişe tasarladı. Ambalaj denizdeki plastik atıklardan üretildi.





6 - Adım adım kullanım kılavuzu





Tasarımcı: Precipice Design





Precipice Design, bu ürünle global bir tasarım yarışmasında en büyük ödülü kazandı. Ürün ambalajı, insanların inhalatörlerini (solunum aleti) daha etkili kullanmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış bir ürün olan Mundipharma'dan k-haler cihazı için hazırlandı. Ambalajda, cihazın nasıl kullanılacağı hakkında adım adım basılmış bir kılavuz bulunuyor.





7 - Makyaj artisti kutunun içinde





Tasarımcı: Birchbox





Müşterilerine çok sayıda makyaj ürünü sunan Birchbox, yaratıcı ambalaj tasarımlarıyla tanınıyor. Bu yenilikçi tasarım sadece dışarıdan iyi görünmekle kalmıyor, aynı zamanda içeride zekice bütünleşmiş bir aynaya sahip oluyor, böylece müşterileri hemen makyaj yapabiliyor.





FESPA Eurasia hakkında:





Global baskı federasyonu FESPA ve ARED (Açıkhava Reklamcıları Derneği) ortaklığıyla kurulan FESPA Eurasia, ilk fuarını 2013 yılında gerçekleştirdi. 2013 yılından bu yana toplam 6 fuar gerçekleştiren FESPA Eurasia, en son 2018 yılında İstanbul Fuar Merkezi’nde 8624 ziyaretçiyi ağırladı. FESPA Eurasia 2019 ise 5-8 Aralık tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde ‘Potansiyelini Keşfet’ sloganıyla baskı dünyasını bir araya getirecek.