Türkiye'de artan kira fiyatlarını durdurabilmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hazine Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile Ticaret Bakanlığı'ndan çeşitli bürokratların katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi. Bakanlıklar tarafından son dönemde patak veren fahiş kira ücretleri masaya yatırılırken, vatandaşların bu konudaki mağduriyetini giderebilmek adına yeni alternatifler aranıyor. 

Toplantı sonrasında kira fiyatlarıyla ilgili net bir karar bildirilmezken, TÜİK'in aylık enflasyon hesabıyla belirlenen ve kiralara yapılabilecek azami zammı belirleyen oranlar sınırlandırılacak. 

Ev sahibi şikayet hattı devreye giriyor

Son dönemde kiracılarından yasal zam oranının çok üstünde zam ve ara zamlar talep eden ev sahipleri, artık şikayet edilebilecek. Bakanlıktan çıkacak karar ile bunun için bir şikayet hattı oluşturulması bekleniyor. Bu hatta ulaşacak kiracılar, ev sahipleriyle ilgili kira ve zam şikayetlerini iletip Bakanlığa bildirebilecek. Bunun yanında uzmanlara danışarak konu hakkında hukuki yardım da alabilecekler. 

e-Devlet'te kara listeye alınacak

Söz konusu şikayet sistemi, aha sonraki süreçlerde e-Devlet Sistemi'ne taşınacak. Bu telefon hattı, yalnızca kiracılara ev sahibiyle ilgili yaşanan kira sorunların yönelik olacak. İkili arasındaki diğer konuların muhatabı bu hat olmayacak. 

Kiracıların şikayetleri sonrasında yapılan denetimlerde, kiracısına kanuna aykırı şekilde fahiş fiyat dayatması yaparak mağdur edenler devletin kara listesine alınacak. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada kira fiyat artışlarıyla ilgili düzenlemenin 10-15 gün içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını ifade etti.