Ev Sahipleri Bunun için ek olarak kiracılardan tahliye taahhütnamesi imzalamaları isteniyor. Peki ev sahibinin evini kiralamak için tahliye taahhütnamesi şartını öne sürmesi yasal mıdır? Bir yıl sonra kiralarımı zamanında düzgün ödediğim halde beni tahliye ettirebilir mi? Bu konuda nasıl ve neler yapmak gerekiyor?

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ VERMEK ZORUNLU BİR DURUM MU?

Ev sahipleri yüksek kira bedeli alabilmek için uzun süreli kiracılık istemiyorlar. Onun yerine 1 yıllık kiracılar daha çok tercih ediliyor. Her yıl yeni bir kiracı ile anlaşan ev sahipleri daime yüksek fiyatlardan kira geliri elde edebiliyor. Ancak bu durumun ilgili yasalar gereği pek de kolay bir yanı yok. Kira sözleşmeleri kiracılara geniş haklar veriyor. Yükümlülüklerini yerine getiren bir kiracıyı ev sahibinin evden çıkarma ihtimali çok zayıf bir seçenek oluyor. Bunun için de son dönemlerde tahliye taahhütnameleri devreye girmeye başladı.

Ev sahibi kiracıyı hangi durumlarda çıkarabilir? Kiracı nasıl tahliye  edilir?

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NE İŞE YARAR?

Ev sahibinin kiracıdan alacağı bir tahliye taahhütnamesi esasında kiracının kira sözleşmesi ile elde ettiği hakların büyük kısmını ev sahibine devretmesi anlamına geliyor. Kiracı tahliye taahhütnamesini imzalayarak taahhütnamede belirtilen tarihte evden çıkacağını kayıt altına alıyor. Ev sahibi de bunu kullanarak kiracının o tarihte evden tahliyesini sağlayabiliyor. Kiracıların kira sözleşmesinin süresini uzatmak için yasal bir hakkı kalmıyor. Ancak ev sahibinin yüksek kira zammı teklifi kabul edilirse kira sözleşmesi süresi uzatılabiliyor. Yani bir anlamda kiracı tamamen ev sahibinin inisiyatifine bırakılıyor.

EV KİRALARKEN TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ VERMEK ZORUNDAMI?

Kiracılardan ev sahipleri ev kiralama aşamasında tahliye taahhütnamesi şartını yerine getirmelerini aksi halde evlerini kiralamayacaklarını bildirmeye başladılar. Kiracılar da konunun yasal boyutlarını bilmedikleri için bu şartı kabul ederek tahliye taahhütnamesini imzalamak zorunda kalıyorlar. Ancak bu meselenin iki farklı hukuki boyutu bulunuyor. Öncelikle ev sahibi kiracıyı tahliye taahhütnamesi imzalaması konusunda herhangi bir şekilde zorlayamaz. Bu tamamen zorlama olmadan, gönüllü şekilde yapılması gereken bir işlemdir. Lakin ev kiralarken tahliye taahhütnamesini imzalamanın da hukuken de bir bağlayıcılığı yok.

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NE ZAMAN VERİLİR?

Tahliye taahhütnameleri ev kiralama sürecinde yapılabilen sözleşmeler değillerdir. Kiralamanın üzerinden makul bir süre geçmeden yani en az 1 ay dolmadan yapılan tahliye taahhütnamelerinin geçerlilikleri bulunmamaktadır. Kiracılar tahliye taahhütnamesinin evi kiralarken yapıldığını ispat ederse bu taahhütnamenin yasal bir geçerliliği kalmayacaktır.