Ev fiyatları büyük bir hızla yükselmeye devam ederken yaşanan yükseliş ne yazık ki konut satın almanın maliyetini de arttırdı. Özellikle de tapu masrafları artık cep yakarken Kamu Denetçiliği Kurumu KDK konu hakkında yeni bir emsal karara imza attı. 

Kurum tarafından peş peşe açıklanan her 2 kararda da konut alırken tapu harcı ödeyen vatandaşlara ödemiş oldukları bu tutarın iade edilmesine karar verdi. Günümüzde kentsel dönüşüm projelerinin sayıları her geçen gün artarken bu projelerden ev alan kişilere sıfır tapu harcı ayrıcalığı tanınmaktadır. Ancak pek çok kişi bu haktan haberdar olmadığı için tapu harcı parası ödemesi yapmaktadır. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM TAPU HARCI MUAFİYETİ PARA İADESİ NASIL ALINIR?

Söz konusu karara neden olan olay İstanbul'da yaşandı. İstanbul Ümraniye'de kentsel dönüşüm projesinden ev alan vatandaş bu konut için Tapu Harcı olarak 1.725 liralık ödeme yaptı. Ödemeyi yaptıktan sona kentsel dönüşüm tapu harcı muafiyeti konusunda bilgi sahibi olan ve evinin konut projesi kapsamında üretildiğini öğrenen vatandaş Kamu Denetçiliği Kurumu üzerinden başvuru yaparak bu tutarın kendisine iade edilmesini talep etti.

TARIM ARAZİSİ SATIŞINDA TAPU HARCI MUAFİYETİ VAR MI?

Alınan ikinci bir emsal kararda tarım arazilerinin satışı konusunda oldu. 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun muafiyet ve istisnalara dair 8/I maddesi kapsamında başvuru yapan vatandaşın ödemiş olduğu emlak vergisi parasının tarafına iade edilmesine karar verildi. 

Vefat eden babasından miras kalan tarlaları bölüştüklerini ve bu nedenle tapu işlemlerini yaptıklarını belirten vatandaş 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda muafiyet hakkına sahip olmalarına rağmen 5 bin 726 TL ödeme yaptıklarını belirterek bu tutarın kendisine iade edilmesini istedi. Söz konusu tutar hakkında KDK para iadesi konusunda emsal karar açıkladı.