Türkiye'deki tüm binalarda zorunlu hale getirilen enerji kimlik belgesi (EKB) uygulaması başladı. Milyonlarca vatandaş enerji kimlik belgesi olmadan bina alım satım ve kira işlemi yapamayacak.





Türkiye'de mesken olarak kullanılan tüm binalarda zorunlu olan enerji kimlik belgesi (EKB) uygulaması başladı. Milyonlarca kişi artık enerji kimlik belgesi olmadan bina alım satım ve kira işlemi yapamayacak. Belgenin geçerliliği ise 10 yıl olacak. İşte, enerji kimlik belgeleri ile ilgili tüm merak edilenler...





Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenme şartının aranacağını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada "1 Ocak 2020 itibarıyla binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmiş olması şartı aranacaktır. Binanın veya bağımsız bölümün satılması veya kiraya verilmesi safhasında, mal sahibi Enerji Kimlik Belgesinin bir suretini alıcıya veya kiracıya verir" ifadeleri kullanıldı.





Gerekli koşulları yerine getirdikten sonra bakanlık tarafından onaylanan Enerji Kimlik Belgesi, apartman girişinde herkes tarafından görülecek bir yere asılacak.





7 sınıflı belge





Enerji Kimlik Belgesi, binaların yapı kalitesini enerji tasarruf edebilme kapasitesine göre sınıflandırılıyor. Bu belgede binalar A’dan G’ye kadar 7 aşamada sınıflandırılır. A sınıfı en tasarruflu binayı, G ise ısı tasarrufu açısından en kötü binayı sınıflandırmakta kullanılır.





Yeni yapılan binaların başvurusu müteahhit tarafından, kullanılmakta olan binalarda ise başvuru apartman yöneticisi tarafından yapılacak. Belge için binanın toplam kapalı alan metrekaresi üzerinden ücretlendirme yapılacak. Bina için çıkartılan toplam ücret, daire sahiplerine, daire büyüklüklerine göre bölünerek hesaplanacak.





10 yıl geçerli





Enerji Kimlik Belgesinin geçerlilik tarihi 10 yıl olarak belirlendi. Ancak binada mantolama yapılması halinde enerji kimlik belgesi yeniden çıkartılacak.