2017 yılından bu yana alınması zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi, binaların ısı verimliliğini gösteren evraklardır. 2020 yılının ilk ayı bitmeden EKB alan binaların sayısı 1 milyonu aştı. Bunun en büyük nedeni ise binaların kullanılabilirliğini garanti altına almaktır. Alım, satım ve kiralama işlemleri için gerekli olan Enerji Kimlik Belgesi ile ısıtma ve soğutma sistemlerine harcanan enerjiden tasarruf edilmesi planlanır.





50 m2 ve daha büyük binalar için alınması gereken Enerji Kimlik Belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde verilir. Belgelerin verilmesi işlemini gerçekleştirilen firmaların sayısı şu anda 5.400 iken, mevcut Enerji Kimlik Belgesi uzmanı sayısı 7.000’dir.





Konuyla ilgili çıkarılan yasalara göre 1 Ocak 2011 tarihinden sonra yapılan yeni binalar için alınması gereken EKB, binanın yapı kullanma izin belgesi için zorunludur. Aksi takdirde binanın alınması, satılması ya da kiralanması gibi durumlar sorunlu olur.





En Verimli EKB Enerji Sınıfı A





Enerji Kimlik Belgesi üzerinde binaların enerji sınıfları yer alır. A, B, C, D, E, F ve G sınıflarından birine dâhil edilen bina, enerji tüketim miktarını bu sınıflar üzerinden gösterir. Enerji verimliliği en yüksek olan EKB sınıfı ise A sınıfıdır. Bu sınıfta yer alan binalar yüzde 60 oranında enerji tasarrufu sağlar.





Enerji verimliliği A’dan G’ye doğru aşama aşama düşüş gösterir. Bu nedenle Enerji Kimlik Belgesi alan ve verimliliği en düşük olan bina G enerji sınıfına dahildir. Şayet bina G sınıfının bile istediği koşulları yerine getirmiyorsa, EKB alamaz. Bu durumda koşulların istenen seviyeye getirilmesi ve tekrar Enerji Kimlik Belgesi için başvuru yapılması gerekir.





Günümüzde EKB alan binaların sayısı 1 milyonu aşmıştır ve yakın zamanda bu sayının oldukça yükselmesi beklenmektedir. Zira Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm binaların EKB’sini almayı ve verimlilik sınıfları ile ilgili toplumsal bilinci arttırmayı amaçlamaktadır.





EKB Olmadan Alım Satım Kiralama İşlemleri Yapılabilir Mi?





Daha önce Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaların alınması, satılması ya da kiralanması gibi işlemlerin yapılamayacağı belirtilmişti. Hatta bu durumla ilgili belirli bir tarih verilmiş ve bu zamana kadar herkesin Enerji Kimlik Belgesini alması talep edilmişti. 1 Ocak 2020 tarihine kadar ertelenen bu kararda, EKB olmadan bırakın binaların kullanılabilirliğini,  doğalgazın bile bu binalara bağlanamayacağı ifade edilmişti. Bu nedenle bina sahipleri acele ile Enerji Kimlik Belgesi almıştı.





Bununla birlikte konuyla ilgili İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa açıklama yapmış ve böyle bir zorunluluğun olmadığını ifade etmiştir. Binaların alım satım işlemlerinin yapılacağı süreçte, tapuda Enerji Kimlik Belgesi talep edilmeyecek. Bunun yerine sadece EKB ile ilgili bina sahibinin söylemi kabul edilecek. Bu durumda işlemlerin tamamlanması için son kararı ise alıcı verecek. Enerji Kimlik Belgesi alınmaması durumunda neler olacağı ile alakalı olarak “Enerji Kimlik Belgesi Zorunluluğu” yazımızda detaylı şekilde açıkladık.