Mülk sahiplerinin 1 ocak 2020’ye kadar EKB çıkarması gerekiyor. Binaların Enerji Kimlik Belgesi’ne sahip olup olmadığı e-devlet üzerinden sorgulanabiliyor.





Şimdiye kadar 920 binin üzerinde binanın çıkardığı belge ne anlama geliyor?





Bina Etüt Proje Uzmanı İlhami Sezer, 5627 sayılı enerji verimliliği kanunun gereğince çıkartılan ve bütün binalar tarafından alınması gereken bir evrak olan Enerji Kimlik Belgesi’nin amacının binalarda kullanılan enerjinin ne derecede doğru kullanıldığını tespit etmek olduğunu söyledi.





Bu belge neden zorunlu olacak?





1 ocak 2020’den itibaren daire alım-satımlarında ve kiralamalarda binanın enerji verimlilik belgesinin olması zorunlu tutulacak. Bu belge olmadan tapuda işlemler tamamlanamayacak.





Enerji Kimlik Belgesi’nin maliyeti nedir? Nereden alınıyor?





EKB almanın maliyeti daire başına  50 ile 100 TL arasında değişiyor. Belgeyi vermek için yetkilendirilmiş özel firmalar belgeyi vermek için binalarda çeşitli ölçümler yapıyor, binanın yalıtımlarını kontrol ediyorlar.





EKB, binalara ne gibi avantajlar sağlıyor?





Enerji Kimlik Belgeleri, A’dan G’ye kadar tasnif edildi. 2011’den önce yapılan binalar için herhangi bir sınıf belgenin alınması yetiyor ancak 2011’den sonra inşa edilen binaların enerji kimlik belgelerinin en az C kategorisinde olması gerekiyor.





EKB’ne sahip binalar için zorunluluk halleri dışında bazı avantajlar da söz konusu oluyor. Mesela en yüksek derecelendirme olan A sınıfı EKB’ne sahip binalar için yüzde 90 oranında konut kredisi çekilebiliyor.