Türkiye’de emekli vatandaşlar için bazı şartlar dahilinde emlak vergisi muafiyeti uygulanıyor bu uygulamadan bir çok kişşinin haberi yok ve detaylı bilgi almak isteyenler haberimizi dikkatlice okusun.  Çok sayıda emekli vatandaş bu muafiyet kapsamında yer aldıkları işçin emlak vergisi ödemiyorlar. Hatta geçmiş yıllarda ödemiş oldukları emlak vergilerinin de iadesini alabiliyorlar.

EMEKLİLERİN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ NEDİR?

Emekli vatandaşlar Türkiye sınırları içerisinde bulunan ve brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyorlar. İndirimli emlak vergisi uygulamasına tabi olan emekliler sıfır oranlı emlak vergisinden sorumlu oldukları için emlak vergisi ödemesi yapmıyorlar. Ancak emeklilerin bu imkândan yararlanabilmeleri için gelirlerinin sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıklardan ibaret olması gerekiyor.

Emlak Vergisi Muafiyeti Haklarından nasıl yararlanınır1

EMEKLİLERİN EK GELİRLERİ EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNE ENGEL Mİ?

Emeklilerin ek gelire sahip olmaları durumunda emlak vergisi muafiyeti için biraz detaylı inceleme yapılması gerekiyor. Elde ettikleri ek gelirlerin yıllık tutarı toplamı indirimden faydalanılan yıldan bir önceki senede geçerli olan Gelir Vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı geçmeyen her türlü sermaye iradı gelirler emeklilerin emlak vergisi muafiyetlerine zarar vermiyor. Bu gelirleri mevduat faizi, bono, repo, tahvil faizi, temettü ve kâr payı gibi gelirler olabilir. Ancak belirtilen tutarın üzerinde gelir elde edilirse o zaman emlak vergisi muafiyeti kaybedilebiliyor.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN YARARLANABİLİRLER Mİ?

Emekli olduktan sonra Türkiye şartlarında çok sayıda vatandaş yeniden çalışmaya başlayabiliyorlar. Bu vatandaşlar emekli maaşlarının yanında bir maaş daha alıyorlar. Bu elde edilen ücret gelirinden dolayı emlak vergisi muafiyeti hakkını emekli vatandaşlar kaybedebiliyorlar. Bu vatandaşlar emlak vergisi ödemelerini muafiyetsiz bir şekilde yapmak durumunda kalıyorlar.

EMLAK VERGİSİ İADESİ NASIL ALINIR?

Emlak vergisi iadesi almak konusu da oldukça merak ediliyor. Emlak vergisi muafiyet hakkı olmasına rağmen emlak vergisi ödemesi yapmış olan vatandaşlar son 5 yıla dair ödedikleri emlak vergilerini iade alabiliyorlar. Bunun için vatandaşların emlak vergisini ödedikleri belediyeye düzeltme başvuru yapmaları gerekiyor. Bu başvuru üzerine vatandaşların gerçekten emlak vergisi muafiyeti hakkı olduğu halde ödeme yaptığı tespit edilirse emlak vergisi iadesi kendilerine yapılıyor.