Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK verilerine göre son bir yıl içinde ülke genelindeki otellerde ortalama gecelik konaklama fiyatları yaklaşık yüzde 200 artmış durumda. 2021-2022 Mart döneminde yurt içi hafta sonu turlarının fiyatları yüzde 63.3 zamlanarak 500 liraya dayandı. Aynı dönemde kişi başı ortalama gecelik otel fiyatları da yüzde 189.7 oranında zamlanarak 260.2 TL’den 754.3 TL’ye yükseldi.

Ortalama kişi başı fiyatlar göz önüne alınsa bile, dört kişilik bir ailenin yapacağı bir haftalık tatilde sadece konaklama bedelinin bir yılda 1040 TL’den 3 bin TL’ye çıktığı görülüyor.

Bu sene ciddi bir maliyet enflasyonu yaşadıklarını, giderlerindeki artışların ancak yarısını fiyatlara yansıtabildiklerini, buna rağmen talepte istenilen canlılığın oluşmadığını belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, yapılan zam oranlarının yüzde 50-100 aralığında değiştiğini kaydederek şu açıklamalarda bulundu:

“Rezervasyonlarda istenilen hareketlilik yakalanmış değil. Şu anki rezervasyonlar geçen yılın aynı dönemine göre daha zayıf seyrediyor. Ancak Ramazan bayramıyla birlikte hareketlilik bekliyoruz.

Yabancı turist tarafında ise ana pazarlardan Rusya’dan zaten rezervasyon alamıyoruz. Rus turist tarafındaki ödeme sorunu hala çözülmedi. Ancak devam eden çalışmalar var, 15 gün içinde çözüme kavuşmasını bekliyoruz.

Avrupa pazarından gelen talep de zayıf seyrediyor. İngiltere pazarından gelen talep fena değil. Sezon yeni başlıyor, ümitli bakmaya çalışıyoruz. 15 gün içinde daha da netleşecektir.”

Geçen yıl en çok ziyaretçi gönderen ülkenin 4.6 milyon turist ile Rusya olduğunu anımsatan Etstur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Suat Özbek de konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamalarında bu sene Rusya’dan gelecek turist sayısının 2.5-3 milyon ile sınırlı kalacağını belirterek şunları söyledi:

“Son bir ayda otellerin iç pazara döndüğünü gözlemliyoruz. Hedeflerimizi buna göre yaptık. Rusya-Ukrayna savaşı başlayana kadar turizmde pandemi öncesi dönem olan 2019 rakamlarını tuttururuz diye düşünüyorduk. Şimdi görüyoruz ki bu, iç pazara sunulan avantajlı fiyatlarla da doğru orantılı olacak. Sezon uzun, doluluklar oluşacaktır. Talebin oluşacağını öngörüyoruz. Türkiye’nin çok alternatif pazarı var. İngiltere şu an ciddi talep kaydediyor.

İç pazarda en çok talep alan yerlerin başında Bodrum, Kuşadası ve Didim geliyor. Şu an talebin yüzde 60’ı Ege’ye. Antalya geriden geliyor ama her sene yüzde 50 Ege-yüzde 50 Antalya şeklinde tamamlarız sezonu. Dolayısıyla ilerleyen süreçte Antalya da toparlayacaktır.

Erken rezervasyon fırsatları mayıs ayının sonuna kadar devam edecek. İnsanlar ciddi avantajlı fiyatlar bulabilirler. Gecelik 300 liraya da konaklama imkânı var, 10 bin liraya da… Herkes kendi kesesine göre bir tatil bulabilir. Yalnızca dikkat edilmesi gereken bir şey var: İnternette online kanallar var ve otel adına satış yapılıyor. Otel adına satış yaptıklarını söylüyorlar. Mağduriyet yaşanmaması için satış kanallarından emin olunmalı. Daha sonra otele gidiliyor ancak otelin bundan haberi olmuyor.”

kaynak: Sözcü