Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün online işlemleri daha önceden çok zorlu olan süreçleri birkaç dakikaya indirdi. Daha önceden özellikle arsa, arazi alımlarında gerçekleştirilmek istenilen tapu parsel sorgulama işlemleri için vatandaşlar artık akıllı cep telefonlarından birkaç tık ile tamamlayabiliyorlar. Vatandaşların en merak ettiği nokta ise tapu kaydı öğrenme ve başkasının adına tapu sorgulama. 

ADA PARSEL TAPU KAYDI SORGULAMA

Yatırım araçlarına bakıldığında ilk sıralarda arsa ve arazi alımları geliyor. Birikim yapan, parası olan vatandaşlar uygun fiyatlarla değerleneceklerine inandıkları gayrimenkuller için pazarlık masasına oturuyorlar. Alım satım işlemlerinden önce vatandaşlar almayı planladıkları arsalar için ada parsel sorgulaması yaparak konum bilgilerine ulaşabilirler. Bu işlemler birçok elektronik cihaz üzerinden tamamlanabilir. Vatandaşlar Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün web sayfasını yada e-Devlet sistemini kullanarak sorgulama yapabilirler. 

Ada Parsel Sorgulama

Ada Parsel Sorgulama işlemleri Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce hazırlanan sistemden öğrenilebilir. Sorgulama işlemlerine dair internet sayfasına giriş yapmadan önce kurumun hazırladığı kullanım koşulları onaylanmalı. Kullanım koşullarını onaylayan vatandaşlar aşağıda yer alan sayfaya erişim sağlayacaklar. 

Bu ekranda yer alan tüm alanlar sorgulanarak ada parsel numarasından arsa veya arazinin konumu öğrenilebilir. Bu hizmeti kullanmak için herhangi bir şifre veya giriş yapmak gerekmiyor. Emlakhaberi.com olarak aşağıda paylaştığımız bağlantı üzerinden sorgulama sayfasına ulaşabilirsiniz ve kullanım koşullarını kabul ederek hizmetlere erişim sağlayabilirsiniz. 

Ada Parsel Sorgulama İnternet Bağlantısı: https://parselsorgu.tkgm.gov.tr

KENDİ GAYRİMENKULLERİNİ ÖĞRENME

Vatandaşlar kendilerine ait gayrimenkulleri de yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren WEB TAPU uygulamasından sorgulayabilirler. Bu uygulamaya e-Devlet sistemi ile giriş yapacak olan vatandaşlar burada gayrimenkullerim sayfası üzerinden kendilerine ait olan yada hissedarı oldukları gayrimenkulleri görüntüleyebilecekler. 

e-Devlet Tapu Kaydı Sorgulama

e-Devlet sistemi üzerinden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün hizmetlerine giriş yapan vatandaşlar burada "Tapu Bilgileri Sorgulama" ekranından işlemlerini tamamlayabilirler. 

e-Devlet Sorgulama Linki; https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama

BAŞKASINA AİT TAPU KAYDI SORGULAMA

Vatandaşların merak ettiği bir diğer işlem ise başkasına ait tapu kaydı sorgulaması yapılması. Başkasına ai tapu kaydı sorgulamasının yapılması yasal bir işlem değil. Herhangi birisi başka bir vatandaşa ait olan tapu kayıtlarına ilişkin sorgulama yapamaz. Bu noktada tek sorgulama Adalet Bakanlığı ile Tapu kadastro Genel Müdürlüğü arasında imzalanan orta protokol anlaşması kapsamında avukatlara sorgulama hakkı verilir. Ancak avukatların bu bilgileri paylaşmaları yasaktır.