Türkiye’nin son dönemlerde en parlak sektörü olan gayrimenkul ve emlak sektörü pandemi etkisinden sıyrılmaya başladı. Başlangıçta döviz kurları ve pandeminin iç ekonomiye etkilerinden dolayı düşüş gösteren eğri, kredi destekleri ile tekrar yükselişe geçti. Yükselişin dinamiklerini Başkan Gökhan Gürlek, “Emlak ve gayrimenkul sektörü ölmeyecek fakat şekil değiştirebilecek bir sektör. İnsan yaşantısı devam ettikçe, bu ihtiyacın karşılanması şart. Pandemi süreci, ekonomik dalgalanmalardan dolayı sektörü düşüş eğilimine götürse de, devletin kredi konusunda attığı adımlar bizi tekrar yükselişe geçirdi. Aynı zamanda emlak ve gayrimenkul alanındaki adımların önemi de daha iyi anlaşıldı. Kredi destekleri şimdiye dek satın alma ihtimali dahi olmayan kesimlere de hitap ederek, işlem alanını genişletti. Tabii bu süreçte en çok evimizle alakadar olduğumuz için seçiciliğin de artması söz konusu. Evinize yüklediğiniz anlam değiştikçe, ihtiyaçlarınız da değişir. Bu noktada yeni arayışlar sektörü hareketlendirir. Ayrıca bir de kredi gibi bir imkân yaratılmış ise, mutlaka satın alma yahut kiralama işlemlerine yönelirsiniz.”dedi.

Kredi hamlesinin sektör için can alıcı bir noktada yapıldığını belirten Gürlek, sektörün pandemi süreci içerisinde göstereceği atılıma da değindi. Gürlek, “ Gayrimenkul sektörü durağanlaşabilir fakat aynı durumu emlak sektörü için söyleyemeyiz. Barınma ihtiyacı temel ihtiyaçtır. Hayatınız devam ettikçe bu ihtiyacı karşılayacak faktörler de değişir. Pandemi sürecinde insanlar bu ihtiyacı ikinci plana atma eğilimine geçti. Alım gücünün düşmesi endişesiyle ihtiyaçlarını karşılama konusunda ikilem yaşadılar. Bu noktada atılan kredi adımı ise insanlardaki güven ve rahatlık duygusunu pekiştirdi. Günlük rutin içerisinde evinize, ofisinize yahut dinlenme maksatlı kullandığınız mülkünüze bakmadığınız bir gözle baktınız pandemi döneminde. Normalde ihtiyaç görmediğiniz alanlarda ihtiyacınız olduğunu fark ettiniz. Ekonominin normal şartlardaki seyri halinde gayrimenkul sektöründe bir durağanlık yaşanması bu sebeple mümkün değil. Yaşama alanının önemi konusunda bize ciddi mesajlar verdi bu süreç. Tüm bunlardan dolayı, emlak ve gayrimenkul sektörü öngörülenin aksine pandemi süreci içerisinde de büyük bir atılım gösterecek. Pandemi dolayısıyla daha fazla vakit geçirdiğimiz alanlar hakkında kararlar alacağız. Kredi hamlesinin yapılması zamanlama olarak çok iyi. İnsanların sektöre ve geleceğe dair güven, rahatlık duygusunu tekrar sağlayabilmek zorlu bir süreç olurdu. Şimdi ise, gayrimenkul ve emlak sektörü olması gerektiği yere konuldu. Hayatlarımızın merkezinde olan ve bunu hissetmediğimiz sektörümüz gelecek hareketlenme dalgasına hazır olmalı.”açıklamasında bulundu.

Büyük projeler ile alım-satım ve kiralama işlemleri hakkında kıyas ise bu alanlarda hamle yapacaklar için önemli bir nokta. Süreç getirileri ve öngörüler dâhilinde planlama yapmak isteyen yatırımcılar için Prokule Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürlek, altın noktalardan bahsetti. Planlamasını şekillendirmek için danışan olanlara, “Sizin için en doğru yolu tabii ki danışmanınız çizer. Danışman seçimi konusunda da tecrübe, birikim ve etkinliği esas almalısınız. Yapacağınız yatırım için plan yaptığınız süreç, bu yatırımdan ne beklediğiniz ve doğru hamlelerle bu yatırımınızı nasıl daha avantajlı duruma çevirebilirsiniz? Bu noktalarda aklınızda herhangi bir soru işareti bulunmamalı. Planlamanızı şekillendiren, sizin istekleriniz olmalı. Prokule Gayrimenkul ve Emlak olarak, bizler için önemli olan nokta danışanımızın ihtiyacı ve isteğidir. Danışmanların sizin hayatınıza dokunuşu tüm gidişatı etkileyebilir. En önemli nokta doğru danışman ile birlikte yola çıkmanız. Sonrasında ise, pandemi sürecinde hissettiğimiz eksiklik ve ihtiyaçlarımızı göz önüne almamız gerekiyor. Pandemi gözünüzü korkutmasın. Hayat doğal akışıyla devam ediyor, gayrimenkul ve emlak sektöründe atacağınız hiçbir adım gereksiz değildir. Erteleyebileceğiniz ihtiyaçlarınızın arasına yaşam, çalışma ortamlarınızı koymayın. Süreç işleyişi, kredi destekleri sonrası büyük projelerde bir artış göreceğimiz yönünde ilerliyor. Büyük projeler zamanlama ve konumlama olarak etkisi değişecek projelerdir. Doğru araştırma ve analizle bu süreci fırsata çevirmek mümkündür. Öngörülen ise, sürece taze kan olarak sunulan kredi imkanları sektör hareketlenmesine yeterli oldu. Şimdi ise, hayatımızı etkilediği yönlerine alışarak olağan akışımıza döneceğiz. Danışanlar süreçten korkmasınlar. Emlak ve gayrimenkul sektörü ülke ekonomisinin en hareketli ve en büyük dinamiklerinden birisi. Sektör en fazla durağanlaşır ki bu durumu pandeminin ilk etabında yaşadık. Sektör eğrisi hızlı bir yükseliş atağına geçti. Fırsatları büyütmek için çok doğru bir dönem.”açıklamasında bulundu.

Prokule Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Gürlek, Türkiye’de sektörün her zaman yükseliş eğrisinde olduğunu vurguladı. Emlak ve gayrimenkul sektörünün önceden daha zorlu süreçlerden de geçtiğini ve bu sürecin daha hızlı dengelendiğinin altını çizdi.