Uzmanlık alanı İstanbul – Bağdat Caddesi ve çevresi olan Lüks Konut Uzmanı Sercan Göller, geride bıraktığımız bir yıl içinde pandemi sürecinin emlak sektörüne etkilerini değerlendirdi. Kendini yeni normale adapte eden güvenilir emlak danışmanlarına yönelik ihtiyaca dikkat çeken Göller, sektörü etkileyen konularla ilgili şunları söyledi:

“Pandemi başlayalı bir yılı geçti ve hayatımız bir anda değişime uğradı.. İhtiyaçlarımız, düşüncelerimiz ve planlarımız değişti. Bu süreçte aylarca evlerimizde kaldık ve yaşadığımız alanlar bize yetmemeye başladı. Balkon ve bahçe kullanımının önemini anladık. Bu sebeple doğaya dönmeye başladık. Bu süreçte imkanı olanlar yazlıklarında yaşamayı tercih ettiler. Daha büyük ve ferah evlerde yaşama isteği ve ev içinde ofis yaratma ihtiyacı duyanlar oldu. Burada da biz emlak profesyonellerine büyük iş düştü. Kendini yeni normale adapte eden güvenilir emlak danışmanları ile çalışmak gereklilik oldu.”

“Emlak sektörü dijital dönüşüm yaşadı”

Pandemi etkisiyle çok hızlı yol almak zorunda kalan ve dijital dönüşüme ayak uyduran emlak sektörüyle ilgili yeni trendleri aktaran Lüks Konut Uzmanı Sercan Göller, ayrıca müşteri – danışman ilişkilerini konusunda şunları söyledi:

“Emlak sektörü, adeta bir dijital dönüşüm yaşadı. İnsanlar, başka şehirde olsalar bile mülklerini olduğu şehre gitmeden satmaya başladılar. Alıcılar yine uzaktan mülk alabilmeye başladı. Artık online başvuru ile tapu devri yapılıyor. Normalde bir gün süren evrak işleri, 5 dakika da hazır hale geldi. Bankalar kendi mobil uygulamaları üzerinden görüntülü arama ile neredeyse tüm bankacılık işlerimizi halleder halde. Emlak danışmanları görüntülü arama, dijital kataloglar, video çekimleri, 360 sanal tur, VR gözlükleri ile 360 sanal tur, detaylı fotoğraf çekimi, drone çekimleri gibi araçları kullanarak alıcı ve satıcı müşterilerini dijitalde ağırlamaya başladı. Bu sayede müşteriler hiç emlak ofislerine gelmeden, hatta alıp satacakları gayrimenkulün olduğu yere bile gelmeden alım-satım, kiralama işlemi yapabiliyorlar.”

Dijital dönüşümün sektörel açıdan gereklilik olarak ele alınmasını, emlak sektörünün sanal ortamda daha fazla bulunmasını ve emlak profesyonellerinin bu alana yatırım yapmasının önemini vurgulayan Göller, ayrıca alım-satım ve kiralama işlemlerinde danışmanların müşteriler için güvenli ve pratik bir çözüm ortağı olması gerektiğini söyledi.