Bir gayrimenkulün ortaklarının yer aldığı tapuya hisseli tapu denir. Bu tarz bir evi satın almak için bankalara kredi başvurusu yapıldığında, bankaların kredi şartları farklılık gösterebiliyor. Bazı bankalar tek tapu üzerinden kredi çıkarıp alıcılardan birini kefil olarak birini ise borçlu gösteriyor. Bazıları ise her alıcı için kredi onayı vererek herkesin borcunu ayrı tutuyor.





Hisseli tapuya kredi veren bankalar 2019, hisseli tapuya ev kredisi, hisseli tapuya konut kredisi çekilir mi hakkında bilgiler yazımızın devamında yer alıyor. Konut satın almak, kendi evinin sahibi olmak hemen hemen herkesin ortak hayalinden biri olarak gösterilebilir. Ancak günümüz şartlarında konut fiyatlarının da yerine göre çok yüksek olması, nakit olarak almamıza büyük engel teşkil ediyor. Durum böyle olunca da imdadımıza yetişen kurumlar da elbette bankalar oluyor. Bankalar sağlamış oldukları konut kredileri ve konut kredisi kampanyaları ile müşterilerinin rahatlıkla ev sahibi olmasını sağlıyor. Ancak satın almak istediğimiz ev hisseli ise kredi çıkar mı? Hisseli tapuya kredi çıkar mı? Hisseli tapuya kredi veren bankalar hangileridir?





Hisseli Tapuya Kredi Çekebilir Miyim?





Hisseli tapuya bankaların kredi verip vermediği birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Birçok kişi, sahip olduğu gayrimenkulü ipotek göstererek kredi almayı denemektedir. Ancak bazı durumlarda gayrimenkulün tapusu hisseli olur ve tamamı kredi çekmek isteyen müşteriye ait olmaz. Bu durumlarda bankaların ipoteğin gücünü artırmaya yönelik değişik uygulaması mevcuttur. İpotek güçlendirilerek konut kredisinin onaylanma ihtimali arttırılır ve müşterinin kredisi sorunsuz bir şekilde onaylanır.





Ancak bu demek olmuyor ki ipotek kuvvetlendiği zaman kredi kesinlikle onaylanacak. Bu gibi durumlarda bankaların hemen hemen hepsinin ayrı ayrı izlemiş olduğu politikalar vardır. Bazı bankalar çok rahat konut kredisi sağlarken bazıları ise zor kredi verirler. Bankadaki işlemlerinize başlamadan önce bu yazımız sayesinde hisseli tapuya kredi hakkında bilgi alabilir, sorunsuzca kredi kullanabilirsiniz. Yazının devamında hisseli tapuya kredi çekmek hakkında daha detaylı bilgi verilmiştir.





Hisseli Tapuya Konut Kredisi Çıkar Mı?





Günümüzde tüm bankalar hisseli tapulara kredi vermemektedir. Kredi veren bankalar da bunun gerçekleşmesi için bazı şartlar öne sürerler. Tapuların hisseli olmaları (üzerinde ortaklık oranlarının yazılı olması) durumunda bankalar, olası kötü senaryoları göz önünde bulundurur. Hisseli tapu ile kredi alınabilmesi için genel olarak iki yöntem vardır.





  1. Tüm hissedarların alınacak krediye kefil olması: Bu durum, kredi takibe düşerse satışın kolaylaşmasını ve alacağın tahsil edilmesini kolaylaştırır. Tüm hissedarların kefaletinin alınması ipoteğin gücünü artırır.
  2. Tapuyu tek tapu haline getirmek: Bu durum, arazinin parsellere ayrılması anlamına gelir ve parsellerden birinin sahibi tek kişi olur. Bu şekilde tek kişinin imzası ile kredi işlemine devam etmek mümkün olmakta, fakat tapuya konu gayrimenkulün değeri daha az olacağından dolayı daha az kredi çekmek mümkün olmaktadır.