Ev sahipleri kentsel dönüşüm, ev yenileme gibi nedenlerden dolayı kiracısını evde çıkarırsa 3 yıl boyunca yeni bir kiracı alamayacak. 





Kiracıların mağdur olmasını önleyecek bir değişiklik de Borçlar Kanunu’na eklendi. Buna göre ev sahipleri ev yenileme ya da kentsel dönüşüm gibi nedenlerle kiracısını evden çıkarırsa 3 yıl boyunca başka birine evini kiralayamayacak. “Eski kiracının inşası gerçekleşen evi kiralama önceliği bulunmaktadır” ifadesi eklenen kanunda kiraya verenin yazılı bildirimi izleyen bir ay içinde bu öncelik hakkını kullandırması gerekecek. Eğer öncelik hakkı sona erdirilirse, ev başka bir kiracıya kiralanabilecek. Yenileme ya da inşa süresinin kısa olması durumunda ise kiracı eski evine geri dönebilecek. 





Yıkılacak Evde Olan Kiracının Hakları





Yıkılacak evde oturan kiracıya müteahhit kira yardımı ve taşınma yardımı yapmak zorunda. Yıkım kararı alındığında kiracının itiraz hakkı bulunmuyor. Çünkü genelde hasar tespiti sonrası bu karar alınıyor. Ancak Kontrat süresine itiraz hakkı bulunan kiracı için müteahhit tarafından kira ve taşınma yardımı yapılmaktadır. 





Ayrıca binada yapılan yeni daireler için  kiracıya yeni daireyi satın alma hakkında öncelik tanınıyor. Böylece yıkılacak evde oturan kiracı, taşındığı binadan ev alma hakkında öncelikli oluyor. Eğer fazladan daire yoksa sadece kira ve taşınma yardımı veriliyor. Yapılan düzenleme sonucu, kiracının mağduriyetinin devam etmesi halinde konutun yapımını takip eden 3 yıl içinde yeniden oturduğu eve kiracı olarak dönme hakkı bulunuyor.