45 bin 483 adet konutun satıldığı 2019 yılının yabancıya konut satışında tarihin en yüksek yılı olarak kayıtlara geçtiğini belirten Reagroups Gayrimenkul Pazarlama Yönetim Kurulu Üyesi Soner Keleş, geçen sene gerçekleşen konut satışı göz önüne alındığında yüzde 15’lik artışın yabancıların konuta ilgisinin artarak devam ettiğinin bir işareti olduğu ifade ederek bu hareketliliğin 2020 yılında da süreceğini söyledi.





Yabancıya konut satışının toplam satış içerisindeki payının yüzde 3.5 seviyelerinde olduğunu kaydeden Keleş, yabancıya konut satışında dünyanın en büyük pazarlarından biri olan İspanya’da, yıllık 100 bin konutun yabancıya satıldığını, Türkiye’de ise bu sene yabancıya konut satış adedinin 60 bine yaklaşmasının beklendiğini belirtti.





Yabancıya satışta henüz kat edilmesi gereken daha çok yol olduğunu dile getiren Keleş; “Hükümetin yabancının konut edinimindeki teşviklerinin genişletmesi ve yabancıya ev satan şirketlere ihracatçılar gibi fuar, tanıtım ve pazarlama desteği verilmesi ile birlikte sektör daha da hızlı büyüyecek.” dedi.





Türkiye’den konut alan yabancıların diğer sektörlere sağlayacağı faydalara da değinen Keleş; “Gayrimenkul satın alan yabancının çocuğunu Türkiye’de okutacak olmasının yanı sıra tedavisini de Türkiye’de alacak, ticaretini Türkiye ile yapacak, turistik amaçlı Türkiye’ye gelmeye devam edecek. Özellikle İstanbul’da markalı konut projeleri, yabancı yatırımcıların beklentilerine uygun olarak yüksek katma değer ve prestij arayışlarını karşılayarak büyük talep görüyor. Yatırımcıların ülkemize yatırım yapmalarını kolaylaştıran yeni düzenlemelerin etkisiyle sadece gayrimenkul sektörü değil, Türkiye ekonomisi de kazanıyor.” diyerek açıklamalarını tamamladı.