Yurtdışında gayrimenkul yatırımının en doğru adresi GRED, dünya devi Knight Frank’in Türkiye resmi iş ortağı olarak radarını Portekiz’in başkenti Lizbon’a cevirdi. 





Golden Visa (Altın Vize) veren Portekiz’in başkenti Lizbon’dan titizlikle seçilen toplam 16 projeyi Türkiye pazarında yetkili olarak yatırımcılarla buluşturacaklarını belirten GRED Kurucusu ve CEO’su Meltem Türker, şunları söyledi: “GRED olarak sektördeki deneyimimiz ve Knight Frank gibi global bir gayrimenkul danışmanlık firması ile olan resmi iş ortaklığımız sayesinde bugün için yatırım yapılabilecek şehirlerdeki projeleri Türk yatırımcılarla buluşturmaya Lizbon ile devam ediyoruz.





Gayrimenkulde yüzde 10,1’lik bir prim oranıyla Lizbon, yaklaşık 17 yıldır en düşük işsizlik oranına sahip. Dolayısıyla Avrupa’da yaşam için en uygun kentlerden biri… En az 500 bin Euro’luk bir yatırımla Portekiz’den Golden Visa alınarak aynı zamanda 26 tane Schengen ülkesinde çalışma ve oturma hakkı kazanılmış oluyor. Bu hakkı kazandıktan sonra ilk yıl sadece 7 gün, sonraki yıllar sadece 14 günlük giriş yapmış olmanız yetiyor. Beşinci yılda ise kalıcı oturma izni alınabiliyor. Bugün için 1 milyon Euro’luk bir yatırımla Londra’da 43 metrekare, Viyana’da 51 metrekare gibi bir alan alınabilirken Lizbon’dan 125 metrekarelik bir eve sahip olabiliyorsunuz. Böylesi bir ayrıcalıktan son 7 senede toplam 331 Türk vatandaşının faydalandı. Bu talebin ilerleyen dönemlerde artacağını düşünüyoruz.”





Berlin’i Tahtından İndiren Şehir; Lizbon





Price Water Coopherhouse’un 2019 yılında yaptığı araştırmaya göre bu yıl Lizbon, Avrupa’nın en iyi gelişen ve yatırım yapılabilecek şehirleri arasında Berlin, Madrid, Frankfurt, Amsterdam gibi şehirleri geride bırakarak 11. sıradan ilk sıraya yükseldi. Lizbon, ortalamada yüzde 10,1 ortalamada ve A segmentte de yüzde 6,9 oranında prim artışı yaşayarak Berlin’i tahtından indirdi. 





Dünya Şehri Olma Yolunda Bütüncül Yaklaşım Önem Arz Ediyor





Türkiye’de de benzer vize uygulamaları ile yatırımcı çekme yönündeki çalışmaları da değerlendiren Meltem Türker, altyapı ve iyileştirme çalışmalarının beraberindeki önemine de dikkat çekti. Türker, şunları dile getirdi: “Altın vize uygulamasının yani sıra 210 milyon Euro’luk yatırımla altyapı iyileştirme ve metro ağının genişletme çalışmalarının devam ettiği, 2020 yılında açılarak 50 milyon yolcuya hizmet vermesi hedeflenen Montijo Havalimanı ile Avrupa’nın yeni çekim merkezi olmaya aday Lizbon’da şehri kalkındırmaya yönelik bütüncül yatırımlarla Lizbon aslında Istanbul ile paralel stratejilerde bir şehir olarak konumlanıyor. Lizbon’a yapılan yatırım planlarında 3 yeni teknopark, 90 yeni eğitim kurumu, 2 yeni üniversite ve teknoloji girişimcilerine sağladığı hub ortamı ile de Avrupa’da açık ara farkla listenin başına tırmandı.” 





Türkiye, 331 kişiyle Golden Visa Alanlar Sıralamasında Üçüncü Ülke





Toplam 331 Türk vatandaşının Golden Visa kapsamında Portekiz’den ev aldığını belirten Türker, Türklerin Portekiz’den ev alan ülkeler sıralamasında 3. sırada yer aldığına da dikkat çekti.  Meltem Türker, ilk sırada ise 4180 başvuru ile Çin ve 711 başvuru ile Brezilya en çok ev alımı yapan ülkeler sırasında ilk 3’te yer aldığını belirtti.





Uluslararası Yatırım Yapmak İsteyenlerin Küresel Piyasa Bilgisi Olan ve Yerel Piyasa İşleyişine Hâkim Danışmanlar ile Çalışılması Çok Önemli 





GRED, İstanbul Bebek’teki konsept ofisinde Knight Frank, Douglas Elliman ve Ziegert gibi geniş bir global ağın Türkiye ayağı olarak yeni nesil gayrimenkul danışmanlığı hizmeti sunuyor. Türkiye’deki yatırımcılara global standartları sunan GRED, ayni zamanda yurtdışında olduğu gibi müşterilerinden hiç bir şekilde hizmet bedeli yani komisyon talep etmiyor. “Uluslararası bilgi, ilke ve standartlarla çalışıyoruz” diyen Türker, her ülkeden en iyi projelerin satış ve pazarlamasını yaptıklarını ancak satıştan önce yatırımcıları bilgilendirmenin en önemli amaçları olduğunun altını çizdi.





Lizbon’daki Yatırım Fırsatları, 23 Kasım’da İstanbul’da ve 15 Aralık’ta Ankara’da Tanıtılacak





Lizbon’dan özenle seçilen 16 projenin 23 Kasım’da İstanbul’da “Türk Yatırımcılar Buluşması” ile ve sonrasında 15 Aralık’ta Ankara Hilton’da tanıtılacağını dile getiren GRED Türkiye Kurucu ve CEO’su Türker, sözlerine şöyle sonlandırdı:  “Yurtdışı gayrimenkul yatırımlarında hem sektördeki boşluk hem de bilgi ve yönetmelik eksikliğinden dolayı acı deneyimler yasamış olan yatırımcılara ilgilendikleri pazarları tanıtmadan önce hem urbanLAB konferansı ve araştırmalarımız ile sağlıklı bilgi aktarıyoruz hem de bunu global bir ağ içinde  360 derece hizmet ile destekliyoruz.





Uluslararası etik ve standartlarda çalışarak müşterilerimizden hizmet bedeli talep etmiyoruz. Yeni nesil emlak danışmanlığının temelindeki bu ilkelerle sektörde emlakçılara olan bakış açısının değiştirmek en büyük hedefimiz. Emlakçılık mesleği aslında dünyanın en saygın işlerinden biri olarak globalde bu standartları Türkiye’ye getirmek misyonumuz. Özellikle vize faktörünün olduğu global pazarlarda yatırımcıların çok dikkatli olmaları ve doğru danışmanlar ile çalışmaları çok daha önemli. Bizler global kurumsal markaların güvencesi ile tüm süreçte yatırımcılarımızın yanında olup ev satmaktan öte doğru yatırım yaptırmak ve uzun yıllar güvenilir danışman olarak anılmak isteriz. Tam 11 yıldır müşterilerimizin referansları ve dünya devi markaların Türkiye’deki resmi is ortağı seçilmemiz ise bunun en büyük göstergesi.”





Golden Visa Nedir? 





Lizbon’da ev fiyatları yaklaşık 246 bin Euro’dan başlıyor ancak Golden Visa fırsatından faydalanabilmek için en az 500 bin Euro’luk bir gayrimenkul yatırımı yapmak gerekiyor. Golden Visa, tüm aileye Avrupa pasaportu ile 26 tane Schengen ülkesinde serbest dolaşım, çalışma, eğitim  ve oturma hakkı kazandırıyor. Bu hakkı kazandıktan sonra ilk yıl sadece 7 gün, sonraki yıllar sadece 14 günlük ülkede geçirmeniz yeterli oluyor. Beşinci yılda ise kalıcı oturma izni alınabiliyor.  





Metrekare fiyatlarının 6.900 ile 10.800 Euro arasında farklılık gösterdiği Lizbon’da farklı bölgeler yatırım için ön plana çıkarken, merkez The Avenida da Liberdade ve tarihi bölge Baixa ve Chiado ise 10.000 Euro m2 fiyatları ile en değerli bölgeler arasında geliyor. Bugün için 1 milyon Euro’luk bir yatırımla Londra’da 43 metrekare, Viyana’da 51 metrekare gibi bir alan alınabilirken Lizbon’dan 125 metrekarelik bir eve sahip olunabiliyor.