Yaşanan pandemi sürecinde derinden etkilenen gayrimenkul sektörü, konut kredilerinde yapılan faiz indiriminin ardından yeniden canlandı. Konut talebinde rekor artış yaşandı. Kamu bankalarının açıkladığı yeni kredi paketleri ile birlikte kredili satışlara olan talep son 3 günde yüzde 515 arttı.





Gayrimenkul sektörünü canlandırmak üzere başlatılan kampanyanın sektöre can suyu getirdiğine dikkat çeken ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, kredilerin düşmesinin aynı hızda satış fiyatlarını da yukarı yönlü etkilediğini belirtti. 4 yıldır durağan olan satış fiyatları taleplerin artması ve kredilerin düşmesi ile artış göstermeye başladı. Birçok mülk sahibi kredi faizlerindeki bu düşüşü fırsat görerek fiyatları 1 günde %30 arttırma talebinde bulundular.





Satış fiyatlarının belirlenmesinde standartlar getirilmeli





Fiyatlarda yeniden balon etkisi yaratmamak için biz gayrimenkul danışmanları olarak elimizden geleni yapıyoruz ancak sektörün geçtiğimiz yıllardaki gibi yeniden bir dar boğaza girmemesi için satış fiyatlarının belirlenmesinde standartlar getirilmeli. Sektörü hareketlendirmek için yapılan bu kampanyaya art niyet ile yaklaşanlara müdahalede bulunulmalı. Serbest piyasa ekonomisi olabiliriz ama bir gayrimenkulün fiyatı ekspertiz değerinin en fazla yüzde 20 altı ve yüzde 20 üzeri oranında değişiklik gösterir. Bu denetim mekanizması sağlanabilirse alıcılar da gönül rahatlığı ile yatırım yapar, satıcılar da gönül rahatlığı ile doğru fiyatı sağladığına inanmış olur. Sektörün canlanması ve bu talebin realize olmasını istiyorsak fiyatları kontrol altında tutmamız şart.





Kampanya ile gelen taleplerin yüzde 60’ı yatırım amaçlı oldu





Covid 19 öncesi ve Covid döneminde gelen taleplerin yüzde 90’ı oturum amaçlıydı. Bahsi geçen kredi kampanyası ile gelen taleplerin ise yaklaşık yüzde 60’ı yatırım amaçlı oldu. Yine kampanya öncesinde gelen taleplerin yüzde 80’i hemen teslim 2. el konutlara yönelik iken, son 3 gündür gelen taleplerin yüzde 75’i yeni projelere ilgi duyuyor.





Ev Almak İsteyene Büyük Fırsat!





Oluşturulan kredi paketleri ev almayı düşünenlere büyük bir fırsat sağladı. Uzun zamandır ertelenen konut alım ihtiyacı yeniden canlandı. Geçtiğimiz hafta günlük ortalama talep sayımız 20 civarındayken hafta başından itibaren yaklaşık yüzde 515 artarak 100’ün üzerine çıktı. Bu kampanyadan faydalanmak isteyen vatandaş telefonlara sarıldı. Geçen haftaya kadar günde 8-10 portföy sunumu yapılırken 3 gündür günde 50’nin üzerinde portföye servis sağlıyoruz.





Gayrimenkul Sektöründe 2020’nin İkinci Yarısı Yılı Kurtarabilir





Sektöre adeta ilaç gibi gelen bu kredi kampanyası, döviz ve altın yatırımında uygulanan vergiler ile birlikte gayrimenkulü tekrar yatırımcının radarına soktu. Eğer yeni normalleşme sürecini sağlıkla atlatabilir ve ikinci bir Covid 19 krizi yaşanmazsa gayrimenkul sektörü yılın ikinci yarısında tüm yılı kurtarabilir.”





ProjEkspert Gayrimenkul Hakkında: 15 yılı aşan gayrimenkul sektörü tecrübesi ile ticari / konut yatırım danışmanlığından, kiralama hizmetlerine, proje geliştirme ve pazarlama hizmetlerinden mülk yönetimine, hukuk, ekspertiz, konut kredisi, tapu/sözleşme işlemleri gibi yasal süreçlerin yönetiminden iç dekorasyon, mobilya ve peyzaj hizmetlerine kadar birçok konuda müşterilerine destek vermek üzere bir araya gelmiş emlak profesyonellerinden oluşmaktadır. ProjEkspert Gayrimenkul, ProjEkspert Dizayn, ProjEkspert Global, ProjEkspert Proje Pazarlama ve ProjEkspert Back-Up olmak üzere 5 alt markada danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. Benimsedikleri ‘Tam Kapsamlı Hizmet’ ilkesi ile sektörde ilk ve tek firma olarak; hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılara, konut ve ticari gayrimenkul satış süreçlerinin her alanında, aktif bütünleşmiş hizmetler sunmaktadır.