2019’un kasım ayında Türkiye genelinde iller toplam satılan konut sayısı, 17 aralık 2019 salı günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanacak olan konut satış istatistikleri ile belli olacak.





Geçen senenin kasım ayında Türkiye genelinde satılan konut sayısı 40 bin 821 yeni, 48 bin 805’i de ikinci elde olmak üzere toplam 89 bin 626 adet olmuştu. Eylül ve ekim aylarında 140 bin eşiğini geçen konut satışlarının kasım ayında da aynı seviyede gerçekleşmesi bekleniyor. Buna göre bu senenin kasım ayında konut satış adetleri geçen seneye göre çok ciddi bir oranda artış gösterecek.





Bir diğer çok ciddi artış oranı da banka kredili konut alımlarını ifade eden ipotekli konut satış adetlerinde görülecek. 2018’in kasım ayında satılan konutların sadece 5 bin 324 adedi (yüzde 5.94’ü) ipotekli konut satışları olarak gerçekleşmişti. Bu sene faizlerin yüzde 1’in altına inmesiyle birlikte eylül ve ekim aylarında 50 bin bandının üzerinde seyreden ipotekli konut satış adetlerinin yine bu seviyelerde seyretmesi ve buna göre ipotekli konut satışlarında çok ciddi bir artış yaşanması bekleniyor.





Yabancılara konut satışları 2018’in kasım ayında 4 bin 672 adet olarak gerçekleşmişti. Bu senenin kasım ayında da yabancılara satılan konut sayısının yine 4 binin üzerinde ancak geçen seneki satış adedinin bir miktar altında olmasını tahmin ediyoruz.