İstanbul’u güçlendirmek, İstanbul’da depreme ilişkin tüm güçlendirme çalışmalarını tamamlamak gibi bir hedeflerinin olduğunu kaydeden Tayfun Kahraman, deprem yönetmeliği yürürlüğe girmeden önce yapılmış olan yaklaşık 750 bin bina olduğunu hatırlatarak bu binaların şu andaki durumları nedir diye hepsinin tek tek tespit edilmesinin gerektiğini ifade etti.





Deprem yönetmeliğine uygun bir yöntemle ilerlemeleri halinde bu kadar binayı ancak 2060 yılında bitirebileceklerine dikkat çekti.





Binaların değerlendirilmesi, adrese dayalı risk sıralaması için çalışmalar başladı. Kamu binalarında hızlı ve mekanik tabanlı tarama yöntemleri test ediliyor.





Yapıların deprem karşısındaki mukavemetlerini, güçlerini ölçmeye çalışıyoruz diyerek açıklamalarına devam eden Kahraman, bunun için arkadaşlarının şu anda bir model çalışması yaptıklarını, İBB’nin kendi yapılarında bunları test ettiklerini, burada binaların kontrol sürecini hızlandırmak istediklerini ifade etti.





Burada maliyetlerin de çok önemli olduğuna vurgu yapan Kahraman, bugün oralama bir apartmanı test etmenin maliyetinin 7.500-8.000 TL seviyelerinde olduğunu, bu rakamı bu çalışmalarla birlikte 250-300 TL mertebesine çekmeye çalıştıklarını söyledi.





Testlerin şubat ayı sonu itibarıyla sonuçlanacağını kaydeden Tayfun Kahraman, pilot uygulamalar sonrası en hızlı ve ekonomik sonuç veren yöntem tespit edileceğini, seçilecek bu yöntemle mart ayı başından itibaren İstanbul’daki tüm riskli binaların taranmaya başlayacağını belirtti.





Çalışma sonuçlarıyla birlikte binaların güçlendirme çalışmaları ve kentsel dönüşüm için öncelikleri belirlenmiş olacak.