Konut fiyatlarının son bir yılda iki kat atmasının gayrimenkul sektörünün dengesini bozduğunu belirten Wen Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve Gayrimenkul Danışmanı Ali Çiçek, doğru fiyatlandırmanın yapılmadığı dairelerin satılamadığına ve uzun zaman ilanda kaldığına dikkat çekti. Konutunu satmak isteyen mülk sahiplerine seslenen Çiçek “Satılık konut ilanlarındaki dairelere bakıp da fiyatınızı yükseltmeyin. Sizin dairenizin fiyatı yüksek kaldığı sürece satamazsınız. Etrafınızdaki doğru fiyatlandırma yapılan tüm daireler satılır, sizinki sadece ilanda kalır. Ben diyorum ki; sizin mülkünüz etrafındaki gayrimenkulleri sattıran değil, satılan olsun” dedi.

Pandemi sürecinin etkisi ve mevcut ekonomik ortam nedeniyle inşaat maliyetlerinin yükselmesinin yeni konut üretimini azalttığına dikkat çeken Ali Çiçek, durağanlığa giren sektörde daire fiyatlarının İstanbul’da yaklaşık yüzde 106, Ankara’da yüzde 82 ve İzmir’de yüzde 77 oranında artmasına neden olduğunu söyledi. Çiçek, ayrıca kentsel dönüşümün yavaş gerçekleşmesinin de fiyatların yükselmesinde etkili olduğunu ifade etti. 

Fiyatı belirleyen birçok parametre var

Öte yandan; bir konutun satış fiyatı belirlenirken dikkat edilmesi gereken birçok parametre olduğunu dile getiren Ali Çiçek, bilinçsizce yapılan tespitlerin sonuca ulaştırmadığını söyledi.  Çiçek “Satılık konut ilanlarındaki yüksek fiyatlar, konut satıcılarının satıştaki dairelerinin fiyatlarını yukarı çekmelerine neden oldu. Alıcı bulamayan bir daire doğru fiyatlandırılmamış demektir. Fiyat belirlerken bakılması gereken birçok parametre var. Amortisman süreleri var, kira gelirini hesaplamak lazım. Binanın yaşı, bulunduğu kat çok önemli. 

Fiyatı yüksek daire satılamaz, uzun süre ilanda kalır. Kısacası doğru yapılmayan tespitler sonuca ulaştırmaz. Buna ek olarak; satıcı tarafından aynı gayrimenkul için birkaç gayrimenkul danışmanıyla anlaşmak kadar yanlış bir davranış olamaz. Konut sahibi dairesi hızlı satılsın diye çok sayıda emlakçıyla birden anlaşıyor. Emlakçıların her biri aynı daireye farklı fiyat veriyor, ilanlardaki diğer bilgiler de farklı oluyor, birbirini tutmuyor. Bu da alıcının aklında ‘bu evin kusuru var ki bu kadar emlakçı satamıyor’ düşüncesini yaratıyor, soru işaretleri ve güvensizlik oluşturuyor. Öte yandan; evini satmak isteyen mülk sahiplerinin kesinlikle değerleme raporunun hazırlanmasını ve uzman eşliğinde ilerlemesini tavsiye ediyorum” diye konuştu.