Ülkemizde konut fiyatlarındaki artış tüm hızıyla sürerken fiyatların artış nedenlerinden biri olarak yeterince konut üretimi olmaması geliyor. Konut üretiminin durma noktasına gelmesinin temel nedeni ise inşaat maliyetlerinin zirveye çıkmasından kaynaklanıyor. Vatandaşlar uygun fiyatlı bir konut satın almak için yoğun bir araştırma yaparken kimisi sahte emlakçıların kurbanı oluyor. 

Sahte emlakçılar yeniden türedi

Daha önce çoğu kez haberlere konu olan sahte emlakçılar, konut fiyatlarının artmasını fırsat bilerek yeniden piyasaya çıktı. Bazı kişiler, emlakçı olmamasına rağmen bir dükkan kiralayarak emlakçılığa soyunuyor. Ev sahiplerini ayrı, alıcıları ayrı mağdur eden bu kişiler, piyasanın altında fiyatlarla ellerinde satılık ve kiralık konut olduğunu söyleyerek vatandaşları ağına düşürüyor. Hali hazırda uygun fiyatlı konut arayan ya da evini daha fazla bedelle satmak isteyen vatandaşlar ise bu kişilerin oyununa gelerek ellerindeki paradan oluyorlar. Bu kişiler, insanlardan kapora alarak daha sonra ortalıktan kayboluyor.

Emlakçıların yetki belgesini mutlaka kontrol edin

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, vatandaşlara önemli bir uyarıda bulunarak yetki belgesi olmayan emlakçılarla çalışmamaları gerektiğini söyledi. 2018 yılında çıkan Emlakçılık Yasası ile artık herkesin emlakçı olmasının önüne geçildiğini belirten Aşa, yasaya göre belli kriterleri taşıyan ve mesleki yetki belgesi olan kişiler emlakçılık yapabildiğini dile getiriyor. Fakat bu konuda yeterli denetim yapılmadığı için sahte emlakçılar kolayca vatandaşlarını ağına düşürüyor. 

Güvenli alım-satım için komisyondan çekinmeyin

Vatandaşların yetki belgesi olmayan kişilerle çalışmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunan Aşa, burada suçun yalnızca sahte emlakçılarda olmadığını söyledi. Aşa, bazı vatandaşların komisyon ödememek için bu kişilerle çalıştığını, daha sonra da dolandırılarak savcılığın yolunu tuttuğunu belirtti. Bu nedenle emlakçılara vergi levhası ya da kaydı var mı diye mutlaka sorulmalı ve alım-satım sırasında komisyon ödememek için illegal yollara başvurulmaması gerekiyor.