Türkiye’nin yeşil binalar konusundaki çatı kuruluşu ÇEDBİK; inşaat sektörünün ‘yeşil yıldızları’ arasına girdi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin GreenStars programında bu yıl sertifikaya layık görülen ÇEDBİK, programla birlikte dünyanın sürdürülebilirliği, enerji verimliliği konusundaki çalışmalarına GreenStars programı faaliyetlerini de ekleyecek.

Türkiye’de 15 yıldır yeşil binalar konusundaki çalışmaları ile inşaat sektörünün yeşil dönüşümüne ön ayak olan ÇEDBİK; Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı ve yeşil dönüşüme ilişkin gerekli yasal adımları atmaya başladığını, bu konuda görev sırasının yatırımcılara geldiğini açıkladı. Yatırımcılara çağrıda bulunan ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, “Çevre dostu yeşil binalar, enerji tasarrufu, yenilenebilir enerji kullanımı, sıfır atık gibi unsurları ile dünyanın sıfır kirlilik ve yeşil kalkınma hedeflerine en uygun araçtır.” dedi.

Yatırımcının harekete geçme zamanı

Enerji, ulaşım, gıda, tarım, sanayi ve yapı sektörleri için sürdürülebilirlik, gelecekte var olabilmenin temel unsuru. Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde, sıfır kirlilik hedefi, ekosistemleri ve biyoçeşitliliği korumak büyük
önem taşıyor. Bu konuda Avrupa Birliği, ‘Birlikte harekete geçme zamanı’ sloganıyla Yeşil Mutabakat kapsamında Avrupa İklim Paktını gündemine aldı.

ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, sürdürülebilir bir gelecek için yapı sektörü genelinde, öncelikle, sürdürülebilir yaşam alanları, tasarım ve inşaat aşamalarında yapı projelerinin ilk unsuru olması gerektiğini söyledi. Kılıç, “Şimdi yatırımcılar için harekete geçme zamanı. Gayrimenkul sektörü yeniden hareketleniyor. Yeni ve büyük projeler hayata geçiyor. Bu projelerin yatırımcıları sürdürülebilirliğin hayati önemine göre yatırımlarını yönlendirmeli.” dedi.

Yeni binalar sıfır enerjiyi hedef almalı

Türkiye'nin enerji tüketiminin 1/3'ü binalarda gerçekleştiğini hatırlatan Mehmet Sami Kılıç, “Avrupa Birliği ülkeleri 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yapılan tüm binaların sıfır enerji bina olmasını zorunlu hale getirdi. Aslında ülkemizde en önemli dönüşüm, bizde de yeni yapılacak binaların sıfır enerji prensibiyle hayata geçirilmesi ile gerçekleşecektir. Şu anda tüm dünyada yeşil dönüşüm başladı. Türkiye’deki yeşil dönüşüm için çok daha fazla gayrimenkul projesinin yeşil bina prensiplerini hedef alarak hayata geçirilmesi önem taşıyor.” yorumunu yaptı.