Türkiye'de döviz kurunun yükselişi, beraberinde konut fiyatlarında artışı getirdi. Bu artış yerli vatandaşlar için her ne kadar üzücü bir durum olsa da yabancıya konut satışları bu sayede yükselmeye başladı. Öyle ki son aylarda Türkiye'de yabancıya konut satışında adeta patlama yaşanıyor. 

Bu kapsamda yabancıya satış yapan acenteleri lisanslandırarak nitelikli olanların aralarından ayrılabilmesi ve sektörün kurumsallaşması adına harekete geçen GİGDER, Ticaret Bakanlığı ile ortak bir çalışmanın startını verdi. 

HİZMET KALİTESİNDE STANDART YOKTU

GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancı yatırımcıların güvenini artırmak için harekete geçtiklerini belirterek, çeşitli açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de yabancıya satış yapan acentelerin lisanssız olması sebebiyle hizmet kalitesinde düşüş olduğunu bu nedenle de yasal bir düzenleme yapma kararı aldıklarını belirtti. 

Ülkemizde yabancı yatırımcılara satılan her 100 gayrimenkulden yaklaşık 25'ini 68 üyesi ile gerçekleştiren GİGDER, yabancıya satış piyasasını yeniden düzenleyerek bu alanda sektörel kurumsallaşmanın gerçekleşmesi için yeni bir düzenlemeyi hayata geçiriyor. 

TİCARET BAKANLIĞI İLE ÇALIŞMA YÜRÜTÜLÜYOR

Bu düzenleme için Ticaret Bakanlığı'na bağlı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ile sıkı bir çalışma yürüttüklerini belirten GİGDER Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıların ülkemizden konut satın almasına aracılık eden acente ve şirketlerin standartlarını belirleyen, lisanslandıran, nitelikli olanları ayrıştıran yasal bir düzenleme bulunmadığını söyledi. 

Bu durumun sektörün büyümesine engel olduğunu ve büyük reklam harcamaları yapan acentelerin iş alamamasına ve işini hakkıyla yapmayanların piyasada var olmalarına neden olmadığı ifade etti. 

Son 10 yıldır Türkiye'de yabancıya satışların arttığını ve sistemin günden güne rayına oturduğunun altını çizen Akbal, daha önce uluslararası gayrimenkul satışının hizmet ihracatı kapsamı altında değerlendirilerek teşviklerden yararlanabilmesi için Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü ile çalışma yaptıklarını söyledi. Bakanlığın bu konuda adımlar attığını ifade eden Akbal, ilgili genelgenin çıkarılması için henüz beklediklerini bildirdi.