Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Emlak Konut GYO ve çok sayıda inşaat şirketlerinin üye olduğu dernekler tarafından düzenlenen konut kampanyaları vatandaştan büyük rağbet gördü. Uzun vade, düşük faiz olanağı sunun kampanyalı konut satışlarında talep patlaması yaşanıyor. Türkiye İçi,n Kazanç vakti kampanyası hala devam ederken, bu kampanyadan faydalanmak isteyenler ay sonuna kadar ilgili projeler hakkında bilgi alabilir.


Bankalar kredi kullandırmıyor!

Yüksek faiz oranlarına rağmen vatandaş alacağı ev için bankalara başvurduğunda dahi sonuç alamayabiliyor. Bazı bankaların konut kredisi kullandırmadığı gelen bilgiler arasında. Hatta bu bankaların müşterilerine  oran dahi verdiği ancak, iş kredi kullandırma safhasına geldiğinde ise kredi vermemek adına türlü türlü bahaneler söylendiği de belirtiliyor. Hal böyleyken konut kampanyaları ise vatandaşa çok daha cazip geliyor. Özellikle Bakanlığın ve Emlak Konut'un dahil olduğu Türkiye İçin Kazanç Vakti kampanyasında yer alan projeler vatandaşa daha büyük imkanlar, indirimler sundu. Elini çabuk tutan, yatırımını ve birikimini bu kampanyalarda yer alan projelere yapmakta tereddüt etmedi.

KDV ve Harç İndirimleri sona erecek!

Kampanyalı konut satışlarında inşaat firmalarının elini güçlendiren bir diğer önemli konu ise KDV ve tapu harcı indirimleri oldu. Bu giderler önemli bir indirimi de peşinden getirmiş, diğer indirimlerle birlikte toplamda vatandaşın cebinde kalan para ise neredeyse bir araba parası kadar olmuştu. Bu indirimler de ay sonu itibariyle sona erecek. Devlet tarafından konut satışlarının hızlandırılması amacıyla yapılan KDV ve Tapu harçlarında yapılan indirimler de Ekim ayı sonunda tamamlanacak.

Konut satışlarına etki büyük

Piyasalarda konut satışlarında son üç aydır yaşanan düşüşler, Eylül ayı konut satış rakamlarına da yansıdı. Bankaların vadesiz mevduat hesaplarına neredeyse yüzde 25'lere varan faizlerle para çekmesi, vatandaşın parasını bu hesaplarda toplamasına neden oldu. Yüksek faizlerde oturduğu yerden para kazananlar ticareti veya yatırımı pas geçti. Risksiz banka faizleri ile paralarını vadeli hesaplara bağladı. Vadeli mevduat hesabı, mevduat hesabınızda bulunan dilediğiniz tutardaki meblağı belli bir vade süresince çekmeyeceğinizi taahhüt etmeniz halinde o paranın üzerinden faiz getirisi elde edilebilen hesaplar olarak biliniyor. Pek çok banka yüksek meblağlara daha iyi rakamlar verebiliyor. Dolayısıyla banka banka oranlar değişebiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde eylül ayında 127 bin 327 konut satışı gerçekleştirildi. Eylülde satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 21 artarken, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.2 gerilemi durumda.

İpotekli konut satışlarında Eylül ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 72 azalarak 11 bin 330'a gerilemiş durumda. Bu gidişle daha da gerileyeceğe benziyor. Yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle uzun süredir azalışını sürdüren ipotekli satışlar, eylül ayında dip seviyelerde yer aldı. Eylülde yüzde 72 azalan ipotekli satışlar ağustosta ise yüzde 67 daralmıştı.

Konut kampanyaları uzar, yenileri eklenir mi şimdilik bilinmez, sektör temsilcilerinin üzerinde durduğu önemli bir konu KDV ve Tapu harçlarında yapılan indirimlerin uzatılması yönünde.