Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarihi Sirkeci ve Haydarpaşa tren garlarının bir bölümünü kültür ve sanat etkinliklerinde kullanılmak üzere kiraya verecek.





22 eylül 2019 pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren karara göre ihale 4 ekimde gerçekleştirilecek.





İhaleye katılacak olanlardan 90 bin liralık teminat istenecek. Kiralama süresi 15 yıl olarak belirlenirken aylık kira bedelleri ayrı ayrı olarak 30’ar bin liradan başlayacak. Gerekli izin, ruhsat, bakım ve onarım masrafları kiracıya ait olacak.





Garların hangi alanları kiralanacak?





TCDD, tamamı 98 bin 199 metrekarelik alanda bulunan Sirkeci Garı’nın 2 bin 420 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 4 bin 170 metrekaresini kiraya verecek.





390 bin 700 metrekarelik alanda bulunan Haydarpaşa Garı’nın ise 2 bin 340 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 25 bin 070 metrekaresini kiraya verecek.





İBB her iki gara talip





İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB olarak her iki garın kiralamaya çıkartılacak bölümlerinin tamamının ihalesine katılacağını açıkladı. İmamoğlu, Harem’e Haydarpaşa’yı da katarak kültürel alan oluşturarak bayram kutlamasının eksenini orada kurmak istediklerini belirterek Harem-Üsküdar arasında da trafiğe kapalı raylı sistem planladıklarını söyledi.