TBMM’de bazı yasalarda değişiklik yapılmasına dair düzenlemeler için görüşmeler devam ediyor. Bu düzenlemeler içerisinde emlak sektörünü çok yakından ilgilendiren bir değişiklik bulunuyor. Bu düzenlemeye göre tapu dairelerinde yapılan ev devir işlemleri aynı zamanda noterlerde de yapılabilecek. Noterler bu düzenleme ile tapu devirlerini yapmaya yetkili olacaklar. Noterlerin yaptıkları devir işlemleri tapu siciline işlenerek devir gerçekleşmiş olacak. 

TAPU DEVİR İŞLEMLERİ NOTERLERDE DE YAPILABİLECEK

Yapılacak olan yasal düzenlemenin sonuçlarını gayrimenkul hukuku uzmanları yorumladılar. Gayrimenkul Hukukçusu olarak bilinen Ali Güvenç Kiraz bu uygulamanın bürokrasiyi azaltabileceğini söyledi. Kiraz yaptığı değerlendirmede tapu memurlarının görebildikleri tüm bilgilerin noterler tarafından görülebilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ancak bilgiler erişime açılmazsa alıcı açısından bazı sorunlar olabileceği uyarısı da yapan Ali Güvenç Kiraz şöyle konuştu:

“Esasen noterlerle tapu arasında yapılacak olan işlemler açısından çok önemli bir fark olmayacaktır. Tapu memuru hangi konulara dikkat ediyorsa noter memuru da bu hassasiyeti gösterecektir. Kişinin devir yapabilmesi için akli melekelere sahip olup olmadığı, dolandırıcılık olayının gerçekleşip gerçekleşmediğine noterler de dikkat ederler. Tescil işlemini zaten tapu müdürlüğü yapacak. Herhangi bir eksiklik, hata, kusur varsa tapu tescil edilmez ve bir mağduriyet oluşmaz.”

BÜROKRASİYİ AZALTACAK SİSTEM

Tapu dairelerine gidilerek konutlar hakkında bilgi edinilebildiğini söyleyen Ali Güvenç Kiraz, “Herkes tapu müdürlüklerine giderek konutlar hakkında bilgi alabilir. Mesele bir konut için arsa payı, metrekaresi, yönetim planı gibi detaylar öğrenilebilir. Noterlerde bu bilgiler olmayacak. Ancak tapu bilgileri noterlere açılırsa o zaman bürokrasi tam olarak azalır.” dedi.

NOTERLERİN TAPU DEVİR İŞLEMLERİ VERGİ KAÇIRILMASINI ÖNLEYEBİLECEK

Noterlerde gayrimenkul alım satımı yapılmasına dair değişikliği yorumlayan Avukat Çiğdem Kezer ise, “Noterlerde taşınmaz için alım ve satımın yapılması uzun süredir konuşulan bir konuydu. Bu yasal düzenleme yapılınca noterlerde taşınmaz alım satımlarına ilişkin ayrı bir birim oluşturulacaktır. Farklı bir sistem kurulup o şekilde faaliyete geçilecektir. Noterlerin hukukçu kimliklerinin de bulunmasından dolayı gayrimenkul alım satımlarının gerçek değerlerinin tespiti konusunda bu yeni sistem daha başarılı olabilir. Bu şekilde vergi kaçırılması da önlenebilir.” dedi.