İçinde alışveriş merkezi, restoranları, kafeleri, spor salonları, bulunan kompleks yapıdaki sitelerin yönetimleri dert haline geldi. İstanbul’daki lüks siteler başta, yönetimsel sorunlar ve kiralarla yarışan yüksek aidatlar nedeniyle bir numaralı şikâyet konusu. Yasal dayanağı olmadığı halde, site yönetimlerince kesilen “Yanlış yere park ettin, çimlere bastın, sosyal mesafeye uymadın” cezalarının yanı sıra aidat ödemeyene otopark yasağı, işyerine şikâyet etmek gibi uygulamalar okurlarımı isyan ettiriyor. Bu konudaki soruları Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı’ya yönelttim.

Türkiye’nin her yerindeki site ve apartmanlarda yaşayan okurlarımdan, her gün onlarca şikâyet geliyor.

İstanbul’daki lüks sitelerde başta yönetimsel sorunlar ve kiralarla yarışan yüksek aidat bir numaralı şikâyet konusu. Yasal dayanağı olmadığı halde, site yönetimlerince kesilen “Yanlış yere park ettin, çimlere bastın, sosyal mesafeye uymadın” cezalarının yanı sıra aidat ödemeyene otopark yasağı, işyerine şikâyet etmek gibi uygulamalar okurlarımı isyan ettiriyor. “Bu sorunun bir çözümü yok mu? Mevzuatta düzenleme yapılması gerekmez mi? Bu keyfi uygulamaları mahkemeye taşıyamaz mıyız?” diye soruyorlar.

SİTENİZİ PROFESYONEL ŞİRKETLER YÖNETSİN 

Tüm bu konuları uygulamanın içindeki bir isimle Kentsel Tesis Yönetim Derneği (TRKTYD) Başkanı Suat Sandalcı’yla konuştum. Sandalcı, site yönetimlerinin hizmet durdurma, ceza kesme yetkisi olmadığını vurguladı. Site yönetim şirketlerine standart ve yasal düzenleme isteyen Sandalcı, okurlarıma da sorun yaşamamak için site ve apartman yönetiminde, işini doğru yapan profesyonel şirketlerden destek almalarını önerdi. Sandalcı’nın değerlendirmeleri bakın şöyle:

SİTE YÖNETİMİ ÜLKE SORUNU HALİNE GELDİ 

“Site yönetimlerindeki çarpıklıklar, İstanbul’un değil ülkemizin yegâne sorunu olmuştur. Örneğin Tuzla’da 250 dairenin yer aldığı lüks sitede, geçici site yönetiminin uygulamaları sosyal medyada gündeme geldi. Site sakinleri ‘asgari ücret cezası’ adı altında ceza kesildiğini, ödemedikleri takdirde otoparka giremediklerini ve site yönetimi tarafından işyerlerine şikâyet mailleri atıldığını dile getiriyorlar. Site yönetimlerinin görevleri kanunda bellidir. Hiçbir site yönetimi, ‘Malik gider avansını ödemiyor’ diye hizmeti durduramaz, hiçbir malik de ‘Site yönetimi hizmet vermiyor’ diye aidat ödememezlik yapamaz.

DAVA AÇMALARI GEREKİR 

Site yönetimleri aidat takip, toplantılara çağrı, kimlik bildirme mecburiyeti, site giriş çıkışlarının kontrolü amacıyla bazı kişisel bilgilere sahiptir. Bu bilgiler iç sistemde ve yalnızca o amaç için kullanılabilir. Site yönetimi değil, hiçbir kimse yazılı veya sözlü olarak maliklerin kişisel ve özel bilgilerini paylaşamaz. Bu amaçlar dışında kullanamaz. İşyerine şikâyet maili atılanlar, kişisel verileri site yönetimince paylaşılan mağdurların dava açması gerektiğini düşünüyorum.

SİTE YÖNETİM FİRMALARINA STANDART GETİRİLMELİ 

Siteler çok sahiplilikten dolayı çok da sahipsizdir. Sahipsiz olan yerde ne olur? Yolsuzluk olur. Bu yolsuzluğa yetersiz-net olmayan mevzuat, yetersiz kişilerce hazırlanmış ezber yönetim planları, kurul toplantılarına katılmayan kat malikleri, eğitim ve teşkilatsız, profesyonel olmayan yönetim şirketleri, sektörün başıboş, standartları olmayan örgütlenememiş olması sebebiyet veriyor. Önce site yönetimlerinde usul oturtulmalıdır. Site yönetim firmalarına standartlar getirilmelidir. Bu sorunların önlenmesi için hukuki, mali, idari, sosyal bir yapı, standartlar oluşturulmalıdır. Bu standartlar yönetmelikle de kolayca oluşturulabilir.

MALİKLER BORÇLANDIRILIYOR 

Siteler rant kapısı oldu. Bazı kişiler asıl mesleklerini bırakıp, siteden ayrılmaz hale geldi. İhtiyaç ve beklenti dışı ilave-lüks iş ve işlemler için kendi ekibi olan basit, bazen de sahte temsil-vekâlet belgesi ile seçilen temsilcilere kâğıt üzerinden karar aldırtan yöneticiler, malikleri borçlandırıyor. Bu borçlandırmaya razı olmayan kat maliklerine ne deniyor, ‘Biz seçilmiş yöneticiyiz, bir sorunun varsa mahkemeye git’ diyor. Malik mahkemeye başvuruyor, ancak konuya hâkim olmayan avukatlar genel hükümler üzerinden davaya dahil oluyor ve davalar yıllarca sürüyor ve atı alan Üsküdar’ı geçiyor. Malikler usanıyor, rantçı meydanı boş buluyor ve maksadı aşacak uygulamalar ile nemalanma süreci başlıyor.

OPERASYONLAR GÜNDEMDE 

İstanbul Esenyurt’ta, sitelerdeki güvenlikler denetlendi. Yönetimler maalesef bilgisiz, eğitimsiz kişi ve kurulların elinde. Cezai işlemler uygulandı. 13 tane site yöneticisi hakkında soruşturma başlatıldı. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile yaptığımız görüşmede mafyatik hale dönüşen site yönetimlerinin de mercek altına alınacağı gündeme geldi. Hatta ilerleyen günlerde bu çarpıklık Türkiye genelinde operasyonlara konu olabilir.

SİTELERE YASAL DÜZENLEME GELİYOR 

Sitelerdeki yönetimsel sorunlar kendiliğinden düzelmeyecek. Bu konuda, kanun koyucu ve bakanlıklar koordineli bir şekilde çalışıyor. Bir komisyon kuruldu. Zaman zaman derneğimiz akademisyenleri toplantılara davet ediliyor. Sorunlar ve çözüm önerileri tartışılıyor. Bu soruna mutlaka neşter vurulacak. Mülkiyet hakkı nedeniyle bir takım duvarlar ve sıkıntılar var. Ancak mutlaka bir çıkış yolu bulunacaktır.

2.TESİS YÖNETİMİ ÇALIŞTAYINDA TARTIŞACAĞIZ

Tüm bu sorunları masaya yatırmak ve çözümlerini konuşmak için TRKTYD olarak ‘2. Tesis Yönetimi Çalıştayı ve İş Zirvesini’ 21-22-23 Mayıs’ta, İstanbul Kongre Merkezi’nde yapacağız. Bu toplantı sektörler adına farklılık yaratan, fırsatlarla dolu ve interaktif bir proje. Yalnız tesis yönetimi sektörü değil bu yönetime ait bütün alt sektörleri de kapsıyor. Çalıştaya Uludağ, Maltepe Üniversiteleri akademik kadroları, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli şirketlerinin genel müdür ve müdür yardımcıları, belediye başkanları, iş dünyasının liderleri, direktörleri, tesis yönetim ve inşaat alanında kitapları olan otorite konumundaki konuşmacıların yanı sıra site müdürleri, site yöneticileri, güvenlik şirketleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katılacak.”

Kaynak: Hürriyet/Oya Armutçu