Demir, çimento, arsa maliyeti, işçilik ve benzeri girdi maliyetlerinin artmasının konut fiyatlarını ciddi şekilde yükselttiğine dikkat çeken Gamador İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaarslan, hem oturmak hem de yatırım için ev alanların tercihlerinin değiştiğini belirterek konut alımlarında küçük metrekareli evlerin öne çıktığını söyledi.

“İnsanlar başlangıç olarak düşündükleri 1+1 ve 2+1 gibi küçük metrekareli evlere yöneliyorlar, sağladıkları birikimlerle daha büyük evlere bakıyorlar. Bu tür evlerin hem satışı daha kolay oluyor hem de kira amortismanı açısından büyük evlere göre daha cazip yatırım aracı olarak görünüyor.” diyen Karaarslan, pandeminin etkileri ile kısıtlamaların azalmasının inşaat ve gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirdiğini ifade ederek bundan olumlu etkilenen şehirlerin başında da Ankara’nın geldiğini kaydetti.

“Ankara’da tüketicilere alternatif yaşam alanları sunan, iyi tasarlanmış ve sürdürülebilir satış performansı olan proje yoğunluğu çok fazla. Başkentte yaşayanlar için büyük avantaj olan bu durum şehirdeki gayrimenkul hareketliliğinin de en önemli nedenleri arasında yer alıyor.” diye konuşan Karaarslan, geniş ailelerin de konut seçimlerinde ısıtma, temizlik ve aidat giderlerini dikkate aldıklarını belirterek 3+1 ve 4+1 ev almak isteyenlerin emsallerine göre daha küçük konutlara yatırım yapmayı tercih ettiklerini dile getirdi.

Kooperatifçilik yeniden öne çıkacak

Konut sektöründe kooperatifçilik diye adlandırılan sistemin modern hale gelerek yeniden ön plana çıkabileceğini belirten Kerem Nükte Gayrimenkul Ankara Direktörü Muhammet Dinç, konut sektöründe 1+1 ve 2+1 küçük evlerin daha yapım aşamasında hızlı şekilde satılmaya başlandığını söyleyerek şunları söyledi:

“Metrekaresi küçük 1+1 ve 2+1 konutlara tercihin artması kalıcı hale gelebilir. Bu tür evlerin satışları da daha kolay oluyor. Konut almak isteyenler yatırım için değerlendirdiklerinde küçük metrekareli konutların kira getirisine baktıklarında daha hızlı karar veriyor.

Belirli gruplara yönelik anlaşmalı projeler maddi avantajlar sağlayarak yaygınlaşacaktır. Bu sistemde, yüksek fiyatlardan dolayı hazır daire alamayan bir grup malik bir araya geliyor. Temelden daire alma fikri ortak paydaları oluyor. Kendilerini mülk anlamında garanti altına almak için arsa satın alıyorlar. Kat karşılığı güvenilir yapımcı firmalarla anlaşma sağlıyorlar. Böylece çok uygun fiyatlara hem temelden güvenilir şekilde daire sahibi oluyor hem de kademeli arsa teslimiyle kendilerini garanti altına alıyorlar.

Konut sektöründe önemli konulardan biri de faizler. Yıllık yüzde 10 dolaylarında, aylık bazda yüzde 1’in altında faiz oranları gayrimenkul sektörü için sürdürülebilir rakamlardır. Bunu uyguladığımız zaman sektörde talep artışı yaşandığını daha önce çok kez deneyimledik.”