Buna göre, ilk defa ve tek konut sahibi olacaklara 10 yıla kadar vadeli ve yüzde 0,99 faizli kredi sağlanacak.  Düzenlemenin gayrimenkul sektörüne hareketlilik getirmesi beklenirken desteğin açıklanmasıyla birçok emlak sitesinde konut fiyatları arttı. Konuyu Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan ile Besa Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Efe Bezci değerlendirdi.

Talep artışı sağlayacak

Desteğin gayrimenkul sektörüne etkileri hakkında bilgi veren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Açıklanan destek paketlerinin özellikle inşaat firmalarını gayrimenkul projelerine hız vermeleri konusunda teşvik edeceğini düşünüyoruz.  İlk paket ilk defa konut alacak ve birinci el satın alımlar için on yıl vadeli ve 0.99 faizli bir kredi paketi. Bu paketten özellikle yeni üretilen konutlardan ev sahibi olabilecekler faydalanacak. Nispeten bazı şehirlerimizde bu yeni konut stoku çok sınırlı olsa da bir talep artışı sağlayacağı kanaatindeyiz” dedi.

İkinci elde canlılık

İkinci paket olarak açıklanan ve gerek birinci el gerekse de ikinci elde kullanılabilecek kredilerin daha avantajlı göründüğünü aktaran Akdoğan, “Özellikle Nisan öncesi açılmış döviz tevdiat hesaplarının veya fiziki altınların Merkez Bankasına satılarak karşılanması şartı ile 0,89 üzerinden sağlanacak olan faizli konut kredisi talebi ikinci elde de çok canlandıracak diyebiliriz. Bu durumda konutta fiyatlar yukarı yönlü devam edecek. Öte yandan Düşük gelir grubundaki vatandaşları ev sahibi yapmaya yönelik sosyal konut projeleri için TOKİ'ye 30 milyar liralık finans sağlanacağı açıklandı. TOKİ’nin yeni konut üretimini hızlandırması konut arzına olumlu katkı sunacak” diye konuştu.

Bir gecede arttı

Kredi desteği şu anki konut fiyatlarını daha da artıracağına dikkat çeken Akdoğan, “Fiyatlara yukarı yönlü bir etki yapacaktır. Kredi oranı enflasyona göre daha cazip olduğu için, bunu değerlendirmek isteyen birçok yatırımcı olacaktır. Zaten emlak siteleri incelendiğinde desteğin açıklanmasının hemen ardından birçok ilanın güncellendiği ve fiyatların yüzde 5-10 oranında artırıldığı gözlemleniyor. Düzenlemenin üzerinden bir saat bile geçmeden fırsatçılar ilanlara zam yaptı” ifadelerini kullandı.

Hızlı karar verin

Ev almayı düşünenlere önerilerde bulunan Akdoğan şunları söyledi: “Yetki belgeli emlak işletmeleri ile iletişime geçerek bütçe ve ödeme planlarına göre taşınmazları incelemeye ve hızlı bir şekilde karar vermeye başlamalarını tavsiye ederiz.”

Ev almanın şimdi tam zamanı 

Düzenlemenin artan maliyetler, yükselen fiyatlar sonrası alım gücü düşenler için çok önemli olduğunu belirten Besa Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Efe Bezci ise “Beklediğimiz bir karardı. Düzenleme alımları erteleyenler için fırsat olacak. Dolayısıyla yaz aylarında sektöre ciddi hareket getirecek” dedi.

Zam yapmak doğru değil

Sektörde kurumsal, marka firmalar kadar fırsatçıların da bulunduğunu kaydeden Bezci, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası en fazla tartışma bu konuda oldu. Ben fiyatlarda suni artış olacağını sanmıyorum. Çünkü fiyatlar maliyetlerin etkisiyle zaten oldukça yükseldi. Alım gücü düştü. Firmalar sunulan bu avantajı kullanmak isteyecektir ancak arada bu işi fırsata çevirmek isteyenler de olacaktır. Konut fiyatları maliyetlere endeksli artabilir, bu doğal ancak şu ortamda artan talep nedeniyle zam yapmak doğru değil” diye konuştu.

Bu fırsat kaçmaz

Yeni düzenlemenin büyük bir avantaj olduğunu kaydeden Bezci “Bir yıl boyunca konut fiyatlarını duyurdukları fiyatta sabit tutma taahhüdü veren firmaların, belli rakama kadar 36 ay vade ile finansmandan yararlanabilecek olması, ilk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanması böylesi enflasyonist ortamda şu an için çok ama çok cazip. Bu fırsat kaçmaz. Çünkü maliyetler hızla artıyor ve global ekonomilere baktığımızda bu artışın devam edeceği görülüyor. Ev ihtiyacı olanlar için bu gerçekten önemli bir fırsat” ifadelerini kullandı.