Belki de yapılabilecek en uzun vadeli yatırım olan konut alışverişi sonucun memnun etmesi için doğru zamanda doğru yerde doğru fiyata ulaşmış olmayı gerektiriyor.

Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev alırken dikkat edilmesi gerekenler konusu evin seçiminden tapu detaylarına, konut kredisi müracaatından tapu işlemlerine kadar pek çok ayrıntıyı barındırıyor. Bu konuda doğru adımları atabilmeniz için öncelikle satın alacağınız evin özelliklerini belirlemeniz gerekiyor. Sıfır ev alırken dikkat edilmesi gerekenler, emlakçıdan ev alırken nelere dikkat etmeliyiz, müteahhitten ev alırken nelere dikkat edilmeli gibi pek çok farklı durum için önem verilmesi gereken bambaşka ayrıntılar bulunduğunun altını çizmek gerekiyor. Koşullar ne olursa olsun bir diğer konu da ev alırken tapuda dikkat edilmesi gerekenler konusu elbette.

Genel olarak ev alırken dikkat edilmesi gereken 5 noktaya değindiğimiz yazımızı, bu konuya temel teşkil edecek ipuçları barındırması nedeniyle dikkatle okumanızı öneriyoruz.

1-Evin inşaat teknikleri ve inşaatta kullanılan malzeme gibi ayrıntılarını incelemeyi unutmayın. Güvenli bir evde yaşamanın önemini anlatmaya gerek yok. Yapı ruhsatından, oturma iznine, imar durumundan yapım yılına, zemin etüdünün yapılıp yapılmadığından yönetmeliklere uygun olup olmadığına kadar detaylı bir bilgilenme almadan, raporları görmeden karar vermeyin.

2- Alacağınız dairenin tapu kaydını incelemeyi unutmayın. Daireyi satacak kişiden tapunun bir örneğini isteyerek kat irtifakı olup olmadığı, konutun size belirtilen özelliklerinin tapu ile uyuşup uyuşmadığını, mülk sahibine dair ayrıntıları karşılaştırarak alışverişinizi garantiye almanızı öneriyoruz. Alacağınız dairenin iskan belgesine sahip olup olmadığını kontrol edin.

3-Evin bulunduğu konum ile ilgili incelemeleri ihmal etmeyin. Bölgenin ve projenin kentsel dönüşüm kapsamında yer alan riskli bir bölgede olması binanın yeni dahi olsa yıkıma gitmesine neden olabilir.

4- Almaya kesin karar verip depozit ödeme noktasına geldiğiniz durumda satıcı müteahhit ise bu alışverişin tüm ayrıntılarının yer aldığı ön bilgilendirme formunu teslim almayı unutmayın. Bunun dışındaki tüm durumlarda depozit vermeden önce noterde bir sözleşme yapılmasını isteyerek bu alışverişin koşullarını kayıt altına almanızı öneriyoruz.

5-Satıcı satış bedelini düşük göstermek istese de bu konuda kararlı olup ödediğiniz rakam üzerinden işlem yapın. Gerçek rakamlarla yaptığınız işlemler, kanuni takipler yüzünden ceza almanızın önüne geçecektir.

Emlak ile ilgili güncel proje bilgilerine https://emlakprojeuzmani.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.