Türkiye’nin lokomotif sektörü deyince konut üretmek geliyor ilk akla konut üreterek arakasında birçok sektörü peşinden sürekleyken bir sektör bunların başında, mobilya, beyaz eşya, seramik ürünleri, gibi yüzlerce firma konut üretildikçe bunlara yan ürünler üreterek ayakta kalmaya çalışıyorlar.

Arsa Konutun olmazsa olmazları arasında yer alıyor son bir yıl içinde arsa fiyatlarındaki artış bununla birlikte konut üretmek için üretilen malzemeler demir, çimento, ince işçilik malzemeleri, işçilik sürekli artış gösterdikçe konut üreten firmalar sürekli zam yapmak zorunda kalıyorlar, fiyatlar o kadar abartı artışlar gösteriyor ki peşinden koşarak olsa dahi yetişmek mümkün değil, haftalık fiyat değiştiren firmalar var.

Peki alıcılar acısında durum ne faizlerin bu derce yüksek olduğu bir dönemde kredi çekip ev almak istemlerin oranında büyük düşüşler var. Aldığı evin fiyatının üzerine bir ev parasından daha fazla faiz ödemek zorunda bırakılan bir vatandaşlar ev almayı erteler durumda şu an için, ne zaman kadar orası belli değil sürekli fiyatlar artıyor ev almak hayal oldu diyenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

İnternet sitelerinde ev fiyatlarını gördükçe şaşırmamak elde değil aynı site içinde aynı m2 olan dairelerin fiyatları arasında uçurmalar hatta iki katı fiyat farkları oluşmuş durumda birbirlerinin fiyatlarına bakarak evlerinin satış fiyatını belirleyen o kadar çok kişi var ki anlam veremiyorum.

Yok onun evi bu fiyat ederse benim ev ondan daha güzel herkesin evi kendine güzeldir elbette ama çok saçma bir veriye dayanmadan bir analiz yapmadan kendi kedilerince fiyat artışı yapan kişiler var konut fiyatları yükseliyor ama alıcılar alıyor mu bir taraftan ona bakmak gerekiyor.

Son bir haftadır yavaş yavaş konut alıcısını daha temkinli olduğunu gördük artık bu ev fiyatları durana kadar ev almanın mantıklı olmadığını düşünüyoruz diyenlerin sayısı artıyor. Bu evi bu fiyattan alama ve kredi çeksem benim maaşım bu evin kredisini ödeyemez diyenlerin oranı hayli yükselmeye başladı buda piyasalarda durgunluğa sebep olmaya başladı artık ev almak hayal oldu diyebiliriz.

Haber: Kadir Özel