Konuya ilişkin açıklamada bulunan TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan “Sektörümüzde, alt kiraya verme yetkisi olmayan kiracıların, mal sahiplerinin bilgisi dışında kira devirleri yaptıklarına şahit oluyoruz. Bir kiralama yaparken, tapu senedi örneğini alarak mal sahibinin kim olduğu mutlaka teyit edilmeli. Kontrata imza atan mal sahibi ya da yasal vekili olmalı. Kira bedelleri de bu kişiye yatırılmalı. Tüketiciler mağduriyet yaşamamak için kiraladığı gayrimenkulü başkasına kiraya vermeye çalışanlara taviz vermemeli” dedi.

Bu tür kayıt dışı işlemler ile de Devletin zarara uğratıldığını belirten TÜGEM Başkanı “Özellikle yetki belgesi olmadan bu tür aracılık işlemleri yapanlar için çeşitli cezalar söz konusu. Ayrıca haksız elde edilen bu kazançlar ile herhangi bir muhatap da bulunamıyor. Demirbaşlarda, taşınmaz içinde verilen zararlar ile de ek birçok mağduriyet doğuyor” dedi.

Mağdur Olmamak İçin Emlak İşletmelerine Danışın

Akdoğan “Profesyonel emlak işletmeleri, kira kontratı yaparken malike ait tapu senedi örneği ya da vekaleti kontrol ediyorlar. Ayrıca kira kontratı öncesinde yönetmelik gereği yapılması gereken Kiralamaya Aracılık Sözleşmesini de yapıyorlar. Kefiller alınırken şartlarına da dikkat ediyorlar. Kira bedellerinin elden değil banka yolu ile tahsilini sağlıyorlar. Kira bedelinin mutlaka mal sahibinin hesabına yatırılmasını, eğer kira bedeli üçüncü bir kişi adına yatırılacak ise, vekalet şartı arıyorlar. Hisseli taşınmazlarda kira pay dağılımlarına da özen gösteriyorlar” dedi.

Kötü Kiracı Evi Sattırır

Özellikle gayrimenkul kiraya verme işlemlerinin basit görülmemesi gerektiğini de ifade eden TÜGEM Başkanı “Kiracının kirayı ödeyebilme durumu, çalıştığı yer, aile yapısı, bu taşınmaza ilişkin diğer giderler gibi birçok risk incelenmesi gerekiyor. Bazı kiracılar ödemedikleri kiranın yanı sıra yüklü birçok aidat borcunu da mal sahiplerinin ödemesine neden oluyor. Bu nedenle kiracı seçiminde de profesyonel destek alınmalı” dedi.