Son 2 yıl içinde ev fiyatlarının ortalama yüzde 51 artış kaydettiği Kanada’da artan konut fiyatlarında özellikle Vancouver ve Toronto gibi kentlerde yabancılara konut satışının sebep olduğu düşünülüyor.

Kanada’daki konut krizi, 2020’de başlayan pandemiden sonra belirginleşmeye başladı. Kanada’nın para politikasını gevşetmesi ve faizleri indirmesi sonucu konut talebinin artması ile birlikte kriz daha da büyüdü.

Kanada’da ev fiyatlarıyla gelirler arasındaki uçurum, OECD içindeki en yüksek seviyede bulunuyor. Kanada Başbakanı Justin Trudeau da bu kriz nedeniyle geçen yılki seçim kampanyasında konut fiyatlarındaki artışa çözüm vaadinde bulunmuştu.

Kanada dışında, aralarında ABD, Çin, Almanya, İsveç’in de bulunduğu çok sayıda ülkede de konut fiyatlarındaki artış ile mücadele edilmeye çalışılıyor.

Türkiye’de de konut krizi büyümeye başladı

Türkiye, özellikle son dönemde konut fiyat artışının en belirgin olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Bu fiyat artışında inşaat sektörünün girdi maliyetlerinin artmasının yanı sıra yabancılara yönelik satış patlamasının da etkisi olduğu düşünülüyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre şubat ayında yaklaşık her 20 konuttan birini yabancılar satın aldı.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) ile Sahibinden.com işbirliği ile hazırlanan “Satılık Konut Piyasası Görünümü” raporuna göre, ülke genelinde satılık konutların metrekare fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 120 artış gösterdi.

Ayrıca geçen yılın aynı ayında 3 bin 632 TL olan Türkiye geneli ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatı 7 bin 965 TL’ye yükseldi.

Gayrimenkul Yurt Dışı Satış Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancıya konut satışı ile ilgili yaptığı açıklamada, yabancıya satışın yalnızca üst segment konutların fiyatlarını etkilediğini belirterek, “Yabancıların satın aldığı gayrimenkuller, ancak markalı konutlarda üst segment konutların fiyatlarını yükseltebilir. Yani ‘Düşük ve orta gelirli vatandaşımız yabancıya satıştan dolayı konut alamıyor’ diyemeyiz” değerlendirmesinde bulundu.

Antalya Emlakçılar Odası Başkanı İsmail Çağlar, yabancı alımlarının fiyatı arttırdığını belirterek şunları söyledi:

“Asya, Avrupa, İran ve Ortadoğu’dan Antalya’ya uzun yıllardır yaşanan bir göç durumu vardı. Göçün yoğun olması nedeniyle mevcut kiralık ve satılık evlere talep artı. Talebin artması ile birlikte kiralık ve satılık ev bulmakta sıkıntı yaşandı. Bu durum ev satışlarında ve kiralarında yükselmelere yol açtı. Bir ay önce başlayan Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşta var olan durumu ikiye katladı. Bunda dolayı kiralık ve satılık ev fiyatları yüzde 100’ün üzerine çıktı”