Kullanımının yaygınlaşması ve ev ararken tüketiciye sunduğu konfor sonucunda gayrimenkul alımında başvurulan ilk merci, internet haline geldi. Kiralık ya da satılık ev arayan kişi yerinden dahi kalkmadan hayallerindeki evi rahatlıkla buluyor. Peki bulduğunu düşündüğü “hayallerindeki” ev, gerçekten var mı?

‘Asılsız konut ilanı şikayetleri arttı’

Emlakhaberi.com'a Gelen yoğun şikayetler üzerine Emlakhaberi.com Genel Yayın Yönetmeni Kadir Özel, son dönemde artış gösteren asılsız konut ilanı şikayetleri üzerine vatandaşları uyardı. Bazı emlak ofislerinin ilan sitelerine, sosyal medya hesapları ve kendi kurdukları internet sitelerinde verdikleri sahte- düşük fiyatlı ev ilanlarıyla müşterileri aldattığını ifade eden Özel, bu şekilde müşteri çeken emlak ofislerinin tüketiciyi türlü bahanelerle başka konutlara yönlendirdiğini belirtti.

1- Önce detaylı bilgi talep edin

Sahte olabileceğini düşündüğünüz bir ilanla karşılaştığınızda komisyoncuyu arayarak gayrimenkul ile ilgili detaylı bilgi almak istediğinizi söyleyin. Telefonda ya da emlak ofisine gittiğinizde emlakçı ilgilendiğiniz evin satıldığını söylüyorsa, o emlakçıyla çalışmamalısınız.

2- Şikayetinizi esnaf odasına iletin

Eğer emlakçının sahte ilan la tüketiciyi yanlış yönlendirdiğini düşünüyorsanız, onu esnaf odasına şikayet etmelisiniz. Ucuz ve cazip bir ev ilanı ile tüketiciyi ofisine çeken ve daha sonra portföylerinde bulunan daha yüksek fiyatlı başka bir evi pazarlamaya çalışan bu emlak ofislerine, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun hükümlerine göre cezai işlem uygulanması gerekiyor.

3- İnternet sitesi de sorumlu

Sadece bu suçu işleyen emlakçı değil, tüketicinin yanlış yönlendirilmesine aracılık eden internet sitesi de sorumlu. Tüketiciyi yanıltan ilanın yayınlandığı internet sitesini de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı veya Alo 175’e şikayet edebilirsiniz.

4- Evi görmeden kapora vermeyin!

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük ise vatandaşları, özellikle konutu görmeden hizmet bedeli adı altında herhangi bir ücret ödememeleri konusunda uyardı. İnternet üzerinden satışlarda güvenilir, kurumsal firmaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Küçük, mağduriyet halinde şikayetlerin hakem heyetleri ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü’ne de iletilebileceğini söyledi.

5- Yer Görme Formu İmzalamayın 

Gerçek satıcı emlakçılar emlak yetkisi olmadan yerlerin satış yetkisini almadan sizlere yer görme formu altında sözleşme imzalatmalarına müsade etmeyiniz.