Konut fiyatlarının son bir yılda iki kat atmasının, gayrimenkule yatırım yapacakların kafasını karıştırdığına dikkat çeken Wen Gayrimenkul Uzman Danışmanı Ali Çiçek, konut almak isteyenlerin fiyat düşer beklentisiyle beklemede kaldıklarını, bu durumun zarardan başka bir şey getirmediğini söyledi. Çiçek, konut almak isteyenleri, en geç mart ayı itibariyle harekete geçmeleri konusunda uyardı. 

Arz talep dengesi göz önünde bulundurulduğunda konut fiyatlarının düşmek bir yana daha da artacağını öngördüğünü belirten Çiçek, “Fiyat artışları nedeniyle alıcıların kafası karışıyor. Ancak inşaat girdilerindeki yüksek maliyet artışı nedeniyle yeni proje üretimi neredeyse durdu, sadece mevcut projeler yürüyor. İnşaatçılar şirketlerini ayakta tutabilmek için stoklarını eritme yolunu seçtiler. Stokların erimesinden sonra yeni yeni projeler gelecek, ancak onların da fiyatları artan maliyetlerle orantılı şekilde yüksek olacak. Bir yandan maliyet artışı bir yandan, kira fiyatlarının yüksekliği, bir yandan da döviz kurlarının hala yüksek seyretmesi nedeniyle fiyatlar marttan sonra daha da artacak. Mart sonrası konut almayıp beklemede kalmaya devam edenler pişman olabilirler. O nedenle konuta yatırım yapma niyetinde olanların bir an önce harekete geçmelerini tavsiye ediyorum” dedi.

Amortisman süreleri kısaldı

Yatırım araçlarının en güveniliri olan gayrimenkulün bugüne kadar hiç zarar ettirmediğine dikkat çeken Ali Çiçek, Ankara, İzmir ve özellikle İstanbul’un neresinde olursa olsun 700 bin TL’ye kadar daire bulanların hemen alması konusunda tavsiyede bulundu.  Amortisman sürelerine de değinen Çiçek, önceki yıllarda 20-25 yılı bulan amortisman sürelerinin günümüzde 14-15 yıla kadar gerilediğini belirtti. Çiçek, yatırım yapacakların kat mülkiyetli konutlara yönelmeleri konusunda da uyarıda bulundu.

Satış, doğru fiyatlandırmayla olur

Ali Çiçek, doğru fiyatlandırmanın yapılmadığı dairelerin satılamadığına ve uzun zaman ilanda kaldığına da dikkat çekti. Ev sahiplerini uyaran Çiçek “Satılık konut ilanlarındaki yüksek fiyatlar, konut satıcılarının satıştaki dairelerinin fiyatlarını yukarı çekmelerine neden oldu. Alıcı bulamayan bir daire doğru fiyatlandırılmamış demektir. Fiyat belirlerken bakılması gereken birçok parametre var. Amortisman süreleri var, kira gelirini hesaplamak lazım. Binanın yaşı, bulunduğu kat çok önemli. Fiyatı yüksek daire satılamaz, uzun süre ilanda kalır. Kısacası doğru yapılmayan tespitler sonuca ulaştırmaz” dedi.