Just Work Akademi’de gerçekleşen panellerde gayrimenkul sektöründe öne çıkan gündem konuları, alanındaki uzman konuşmacılar tarafından tartışılıyor. Son olarak üçüncüsünün 9 Şubat’ta gerçekleştirildiği panelde, “Gayrimenkul Teknolojileri ve Metaverse” konusu ele alındı. Her ayın ikinci Çarşamba günü gerçekleştirilen panele katılmak isteyen gayrimenkul danışmanları rezervasyon gerçekleştirerek katılım sağlayabiliyor ve gayrimenkul konusunda merak edilenleri konuşmak için uzman isimlerle bir araya gelebiliyor. 

TÜGEM Seminerleri içinde yer alan ve 9 Şubat 2022’de TÜGEM Eğitim Komite Başkanı Filiz Çobanoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Gayrimenkul Teknolojileri ve Metaverse” konulu panelde konuşmacılar Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, GİSP Başkanı Hakan Gümüş ve TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Zühtü Eşiyok oldu. Teknolojinin sektördeki yeri ve geleceğinin konuşulduğu panelde konuşmacılar, gayrimenkulde bizi bekleyen teknolojik trendleri değerlendirirken son dönemde en çok merak edilen konulardan biri olan Metaverse ve gayrimenkulün kesişim noktalarıyla ilgili ilgi çekici tahminler paylaştı. Yoğun ilgi gören panelde Metaverse en çok merak edilen konu olarak ön plana çıktı.

GAYRİMENKUL TEKNOLOJİLERİ İÇİN TÜRKİYE’DE YATIRIM YETERSİZ

Panele konuşmacı olarak katılan Emlakjet CEO’su Tolga İdikat “Gayrimenkul teknolojileri sadece listeleme ile sınırlı kalmamalı. Proptech diye anılan Gayrimenkul Teknolojileri dünyada yıllık 50 milyar dolardan fazla yatırım alırken, Türkiye'de maalesef 20-25 milyon dolar kadar kısıtlı bir yatırım alıyor “ ifadesini kullandı. Ev arama, taşınma, ev finansmanı gibi birçok konunun gayrimenkul teknolojileri ile daha kolay hale gelebileceğini belirten İdikat: “Jetsat Türkiye'de bir ilk olarak gayrimenkulde önemli bir inovatif adımdı. Aynı şekilde sitemizdeki fotoğrafları otomatik olarak düzelten Fotojet teknolojisi de yatırım yaptığımız örneklerden sadece birkaçı. Önümüzdeki üç yılda e-işlemler, fintech, blockchain ve bigdata trendleri etrafında yeni projeler geliştirerek geleceğin teknolojilerine adapte olmak için hazırlanıyoruz” diyerek şirketin vizyonunu özetledi.

Z NESLİ METAVERSE’E ŞİMDİDEN ADIM ATTI

Gayrimenkul Teknolojileri ve Metaverse konusunda açıklayıcı bilgiler paylaşan GİSP Başkanı Hakan Gümüş, yeni neslin Metaverse ile yakın ilişkisinin altını çizdi. Gümüş, “İnternetin ilk haberlerini dergilerden takip ettiğimi hatırlıyorum, gerçek hayatta ben onu ebeveyniyken şimdi avatarlarla girdiğimiz dijital oyunda 8 yaşındaki oğlum benim patronum pozisyonunda ve konuya benden çok daha hakim. Dijital dönüşüm çok hızlı gerçekleşiyor ve değişimi sorgulamaktan ziyade anlamaya çalışmak herkes için daha faydalı” sözlerini kullandı. Gayrimenkul Teknolojileri hakkında da görüşlerini paylaşan Hakan Gümüş, “Blockchain teknolojileri gayrimenkul işlemlerinin uzaktan gerçekleştirerek tapu dairelerinin işletilmesi gibi masraflarda tasarruf sağlayabilir. Bugün yüz yüze yapılan birçok işlem blockchain sistemi ile evlerimizin sıcaklığında sağlanabilir. Fakat bir anlaşmazlık olduğunda blockchain hiçbir devlete bağlı bir yapı olmadığı için farklı çözümsüzlüklere yol açacaktır. Devletlerin blockchain sistemini kabul etmesi ve günlük hayatımıza alması için önümüzde yol var” dedi.

EMLAK OFİSLERİ METAVERSE NASIL ADAPTE OLUR?

Panelde en merak edilen konulardan biri olan “Metaverse ve Gayrimenkul Danışmanlığı” konusunda TÜGEM Yönetim Kurulu Üyesi Zühtü Eşiyok detaylı açıklamalar yaptı. Konuşmasına blockchain sisteminin detaylarını anlatarak başlayan Eşiyok “dolar uluslararası para birimi olarak 60 yıldır hayatımızda, Bizans altını 500 yıl boyunca tüm dünyada kullanılmıştı. Şimdiyse bağımsız para birimleri blockchain’leri konuşuyoruz. Zamanın bu hızlı akışına ayak uydurmalıyız” ifadesini kullandı. Emlak ofislerinin yaşamında Metaverse’ün ve 3 boyutlu teknolojilerin rolü hakkında Zühtü Eşiyok: “Metaverse’ün yaygınlaşması ile yeni yeni iş alanları çıkacak. Öncelikle alanların üç boyutlu dünyaya aktarılması gerekecek. Biz gayrimenkul danışmanları bu işe talip oluruz” yorumunda bulundu.