Kira fiyatlarının yükselmesi nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki sorunlar yeniden patlak verdi. Sulh ve icra hukuk mahkemelerinde görülen kira tespit ve kira tahliye davalarının toplam oranı bir yılda yüzde 10'dan yüzde 20'lere yükseldi. Kira tespit ve tahliye davaları, adliyelerde görülen davalar arasında ilk sıralara yükseldi. 

Konu hakkında konuşan Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kira fiyatlarındaki artışların Türkiye'de 26 milyonu bulan açlık sınırının altında yaşayan vatandaşlar tarafından büyük bir sorun olduğuna değinerek, düşük gelirli vatandaşların kiralarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade etti. 

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalar çoğaldı

İstanbul'da kiraların asgari ücretin üzerine çıkması ve maliyetlerin aşırı yükselmesi nedeniyle yeni konutun da yapılamadığını ifade eden Emlak34 Gayrimenkul Pazarlama CEO'su Kadir Özel, fiyat artışına kısa vadeli bir çözüm bulunmadığını belirterek, davaların önümüzdeki dönemlerde daha da artacağını söyledi. 

Yıllık kira artışları yüzde 84.2 olarak açıklandı

Emlak34 Gayrimenkul Pazarlama Ceo'su  Kadir Özel, ev sahiplerinin çevredeki diğer kira fiyatlarını gördüğünde mevcut kiracılarını evden çıkararak, evlerini yüksek fiyatlara kiralamak istediklerini ancak ev sahibinin 'ailevi durum var' diyerek kontratı olan kiracıyı evden çıkaramayacağını belirtti. 

BETAM tarafından yapılan son analizlere göre, şubat ayı itibarıyla Türkiye genelinde ortalama kiralık konut fiyatlarındaki artış yüzde 84.2 oldu. BETAM'ın verilerine göre yıllık kira artış oranı İstanbul2da yüzde 112,3, başkent Ankara'da ise yüzde 106.7 olarak ölçüldü. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre ise konut kiralarındaki yıllık kira artış oranı mart ayında 19.7 olarak duyuruldu.