Yapı malzemesi sektörünün öncü ve yenilikçi şirketi Türk Ytong’un ürettiği A1 sınıfı yanmaz ısı yalıtım malzemesi Multipor, binalarda enerji verimliliği sağlarken aynı zamanda binaların yangın güvenliğini de en üst seviyeye çıkarıyor.

İtalya’nın Milano şehrinde 15 katlı bir binanın dış cephesinde başlayan yangın hızla tüm binayı sararak büyük korkuya sebep oldu. Yüksek binalarda oturanların aklına ilk gelen soru ‘Bizim binamız da bu şekilde yanar mı?’ olurken bu tür yangınların son 30 yılda 7 kat arttığı tespit edildi. 

Bina cephesine yanmaz Multipor koruması

Türk Ytong Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak, 2017 yılında İngiltere’nin başkenti Londra’daki Grenfell Kulesi’nde meydana gelen ve 80 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yüksek katlı bina yangınının hafızalarda hala yerini koruduğunu söyleyerek geçtiğimiz hafta Milano’daki yangının da büyük bir korku ve endişe yarattığını kaydetti. Öztoprak Milano’daki yangının dış cephe malzemelerinin alev almasıyla yayıldığının tespit edildiğini sözlerine ekleyerek, “Yanıcı özellikteki dış cephe kaplamaları çok hızlı alev alabiliyor ve yangın dakikalar içinde tüm binayı sarıyor. Alevlerden kurtulmak mümkün olsa bile malzemelerden çıkan zehirli gazlar bina sakinlerinin ölümüne sebebiyet veriyor. O sebeple yüksek binalarda cephe kaplaması ve ısı yalıtımında tamamen yanmaz malzemelerin kullanılması gerekiyor. Türk Ytong olarak ürettiğimiz mineral esaslı ısı yalıtım levhası Multipor ile uygulanan mantolama sistemi hem yüksek enerji tasarrufu sağlıyor hem de binaların cephelerinde yangın güvenliği sağlıyor.” dedi. 

30 yılda 7 kat arttı

İmperial College London tarafından yapılan bir araştırmaya göre yüksek binalardaki dış cephe yangınlarının son 30 yılda 7 kat arttığı, 1990 – 2018 yılları arasında 59 yangın meydana geldiği ve bu yangınların 36’sının 2010 yılından sonra meydana geldiği tespit edildi. Bu yangınların yakın gelecekte daha da artması beklendiğini vurgulayan Öztoprak şöyle devam etti: 

“Dünya Bankası verilerine göre dünyadaki her 10 kişiden yedisi 2050 yılında büyük şehirlerde yaşayacak. Şehirlerdeki nüfus artışı hızlandıkça insanların daha yüksek binalarda yaşaması ve çalışması bekleniyor. Bu gelişmenin ise yangın sayılarında artış yaşanmasının kaçınılmaz olduğu sonucunu doğuruyor.”

Multipor Mantolama Sistemi

Multipor tamamen doğal ve yerli hammaddelerle üretiliyor. Multipor Mantolama Sistemi, mineral yapısı nedeniyle kullanıldığı binaların nefes almasına olanak sağlıyor, iç ortam nemini düzenleyerek yoğuşma ve küf oluşumunu engelliyor. Yapı ömrü boyunca ısı yalıtım özelliğini kaybetmeyen bu sistem, A1 sınıfı “Hiç Yanmaz” özelliği ile yangına karşı güvenli bir ısı yalıtım çözümü sunuyor.