Deprem ülkesi Türkiye, bir yandan sürekli doğal afet ve depremlerlesarsılırken, bir yandan da yeni projelerle ekonomiyi ayakta tutmaya çalışıyor. Kentsel dönüşüm seferberliği başladığından bugüne kadar ciddi bir ilerlemekaydedilemedi. Hatta bu konuda başarılı projeler, başarısız projelerin gölgesialtında kalmış durumda.

Deprem kapıda kentsel dönüşüm sınıfta kaldı

Büyük İstanbul depremi için sürekli uyarıların yapıldığıgünümüzde eski ve çürük binalarda oturan milyonlarca insan varken, bir yandanda “âtıl kalan yeni projeler ne olacak?” sorusu akıllara geliyor. Kentseldönüşümde sınıfta kalan İstanbul depreme çok da hazır görünmüyor. Fikirtepe veEsenyurt en fazla mağdur yaratan iki bölge olarak ön plana çıkıyor.

Esenyurt konut mezarlığı oldu

9 yıl önce başlanan, çeşitli nedenlerden dolayı yarım kalanprojeler, bu zaman zarfında çürümeye mağdurlar yaratmaya devam etti. Esenyurtbölgesinde tamamlanmış fakat teslim edilmeyen projelerden, yarım kalmış binlerce konut çürümeye terk edilmiş durumda. Milli servet niteliğindeki bukonutlar için atılmış herhangi bir somut adım bulunmuyor.

Binlerce konut mağduru evlerini istiyor.

Fi Yapı Bahçeşehir, İnnovia, Ukra, Samsun Tower, Osmanlıİnşaat, Babil Kuleleri, Makrom Yapı vb birçok mağduriyet yaratan firmabulunuyor. Zaman zaman seslerini duyurmaya çalışan konut mağdurları istediklerisonuca bir türlü ulaşamıyor.

EHA’ya konuşan konut mağdurlarından İ.Ç. konuyla ilgili şuaçıklamaları yaptı,” 2009 yılında 39 bin peşinat kalanı teslimatta diyerekkonut aldım. 2012 Mayıs’ta evler teslim edilecek kalan meblağ olan 79 bin + 14bin TL tapu ve abonmanlık parasını ödeyecektim. Proje çok hızlı ilerlerkensürekli kontrole gider inceleme yapardım. Aradan 1 yıl geçti sorunlar çıkmayabaşladı. Belediye ile sürekli problem olduğunu duyuyorduk. Sonunda projemühürlendi. Fakat ödeme günü geldiğinde paranın tamamını ödeyerek tapuyu aldım.Süreç böyle gelişti. O gün bu gündür mağdur durumdayız. Evi aldığımda dolarkuru 1,5 TL civarıydı. Benim durumum da olan binlerce aile var. Kaç tane bakangeldi geçti hiç birisi sözünü tutmadı. Depreme dayanıklı evler çürümeyeterkedildi çok yazık. “diyerek sözlerini tamamladı.

Bir diğer konut mağduru A.Ç ise konuyla ilgili şunlarısöyledi: " Yıllardır kira ödüyoruz. Sözleşmede projede gecikme halindekira yardımı yapılır maddesi var. Fakat kimseden tek kuruş yardım alamadık.Evlerimiz ile ilgili hiçbir açıklama yapılmıyor. Devlet bu konutları TOKİ'ye devretse 1 yılda tüm sorunlar ortadan kalkar. Bunu neden yapmıyorlar anlamışdeğiliz. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum, burada toplantı yaptı vesöz verdi. Fakat sadece sözde kaldı bir daha lafı bile geçmedi. İrtibat ofisiaçmışlardı, o da 1 ay bile durmadan kapandı gitti. Esenyut'un üzerinde lanetvarmış gibi tüm devlet yetkilileri bu projelerden kaçıyor." diyereksözlerini tamamladı.

Kredi borçları yüzünden ailesi dağıldı

Konut mağdurları arasında öyle hayat hikayeleri var ki,konut mağduru olduktan sonra kimi insanların ev değil de hayal satın aldığıortaya çıktı. Makrom Yapı mağdurlarından S.K ise başlangıçta çok mutluolduklarını fakat ev yerine koca bir hayal satın aldıklarını öğrendiklerindeailesinin dağıldığını göz yaşları içinde anlatıyor.

20 yıllık mağdurlar var

Konut mağduriyetleri bakıldığında sadece Esenyurt veFikirtepe’de değil İstanbul’un hatta Türkiye’nin birçok noktasında var. N.Aisimli vatandaş babasının 20 yıl önce Kayabaşı’ndan aldığı dairelerine halakavuşamadıklarını binaların çürümeye terkedildiğini anlatıyor. 8 Daireleribulunan projenin akıbetinin ne olacağını bilmediklerini söylüyor.

Bugün sosyal medyadan seslerini duyurmaya çalışan konutmağdurları zaman zaman Ankara’ya giderek sorunlarına çözüm bulmayaçalışıyorlar. Bu konuda haklarından vazgeçmeyeceklerini dile getiren konutzedeler devletin bu konuda hiçbir işlem yapmayışına tepkililer. Esenyurt’unşimdiki belediye başkanı da dahil kimseden destek göremediklerinden yakınanmağdurlar, son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin yolunu tutacakgibi görülüyor.

EHA’ya konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Turyap KurumsalSatış ve Pazarlama Müdürü Alper Perçin, yaşanan mağduriyetlerle ilgilişunları söyledi.

“İstanbul'da yaklaşık 100 bin konut mağduru var. Bunlarınbüyük çoğunluğu Fikirtepe ve Esenyurtta bulunan inşaat projelerinden dolayımağdurlar. Çoğunun tapusu var ama evleri yok. Mağdur olan yükleniciler de var.İnşaat firmaları arasında TMSF’ye devrolan, konkordato ilan etmiş, iflas etmişolan firmalar var. Burada mağdur olan vatandaşlar, mağduriyetlerine çözüm bulamıyorlar. İnşaatların ne zaman tamamlanacağı tam olarakbelli olmadığı için kimse bu evleri satın almak istemiyor. Zor durumdaki evsahipleri çok düşük satış fiyatlarına evlerini satıyorlar. Bu evleri satın alan ve satmak isteyenvatandaşlar dikkatli olmalılar. Ev alırken ya da satarken bu tarz mağduriyetleryaşamamak adına Profesyonel Gayrimenkul Danışmanlarından destek almalılar” diyereksözlerini tamamladı.