Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından inşaat sektörüne yönelik oldukça önemli düzenlemeleri içeren bazı kanun maddelerininde değişikliğe ve yeniliğe gidiyor.


Bakanlık tarafından hazırlanan kanun teklifi kapsamında yeni dönemde bundan sonra her müteahhit firma istediği işi yapamayacak. İnşaat firmalarının mali ve diğer güçleri kontrol edilmesi sonrasında yeterliliği ele alınarak ayrı ayrı sınıflandırılması sağlanacak. Her firma sınıfının izin verdiği çap ve büyüklükte iş yapabilecek. Çapı yetmeyen müteahhit sınıfı kadar iş yapabilecek. Kanun telifinde konuyla ilgili tanım ise “Yetki sahibi müteahhitler, yeterliklikleri dikkate alınarak, 9 sınıfta gruplandırılacak, üstelenebilecekleri işler de yeterliliklerle uyumlu olarak tanımlanacak” ifadelerine yer verildi.

Meclise gönderilen kanun taslağı içerisinde en önemli konular arasında ise Kentsel dönüşüm ruhsatları yer alıyor. Kentsel dönüşüm projelerinde yaşanan sorunları minimuma çekmek, müteahhit ile mal sahipleri arasında güveni korumak amacıyla bina tamamlama sigortası için bu kez düğmeye basılıyor. Yeni dönemde müteahhit firmalardan dönüşüm projeleri için ‘bina tamamlama sigortası ya da teminat’ şartı getirilmesi öngörülüyor. Bu düzenleme ile müteahhitin işi bitirememesi durumunda sigorta devreye girerek vatandaşın koruyucusu olmuş olacak.