18 mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren karşılıklılık şartını ortadan kaldıran Mütekabiliyet Yasası ile birlikte dünyada 183 ülke vatandaşlarının Türkiye’den gayrimenkul edinimlerinin önü açıldı.





Tapu ve Kadastro Müdürlüğü kayıtlarına, yasanın yürürlüğe girdiği tarihten şubat 2019 tarihine kadar dünyada 151 farklı ülkeden 160 bin 038 yabancı yatırımcı Türkiye’den taşınmaz aldı. Bu ülkelerin 21’i (İran ve Afganistan hariç) Arap halklarından oluşuyor. Bu süre içinde 59 bin 995 Arap yatırımcı gayrimenkul aldı.





Arap yatırımcıların konut alımında tercih ettikleri ilk 10 şehir; İstanbul, Yalova, Bursa, Antalya, Sakarya, Trabzon, Ankara, Samsun, Kocaeli ve Mersin olarak sıralandı.





Araplar en çok Esenyurt’tan alım yaptı





Arap yatırımcıların en çok konut aldıkları ilçeler sıralamasında ise 9 bine yaklaşan taşınmaz sayısıyla İstanbul’un Esenyurt ilçesi başı çekiyor. Bu ilçeyi sırasıyla, Yalova merkez ilçesi, İstanbul Başakşehir, Bursa Osmangazi, Antalya Alanya, İstanbul Avcılar, İstanbul Beylikdüzü, Yalova Çınarcık, Bursa Nilüfer ve Aydın’ın Kuşadası ilçeleri takip ediyor.